От 1 януари родителите ще могат да ползват болничен за деца под карантина до 12 г.

1613
От 1 януари родителите ще могат да ползват болничен за деца под карантина до 12 г.
Снимка: iStock

От 1 януари 2023 г. родителите ще могат да ползват болничен за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст, поставени под карантина. Това решиха депутатите окончателно с гласуваните в едно пленарно заседание на първо и второ четене изменения в Закона за здравето. 

На първо четене депутатите гласуваха промените с 216 гласа "за" и един против. Вносители на законопроекта за изменения в Закона за здравето са депутати от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

Д-р Антон Тонев от ПП предложи измененията, приети на първо четене, да бъдат гласувани и на второ четене в рамките на днешното пленарно заседание. Той, че между първо и второ четене не са били направени съществени промени. Той поясни, че има едно единствено техническо предложение относно датата на влизане в сила на законопроекта.

В хода на разискванията Кирилов направи редакционната поправка именно за датата на влизане в сила на законопректа - вместо 1 юли 2022 г., каквото бе първоначалното предложение - 1 януари 2023 г. Той посочи, че прави редакционната поправка във връзка с постъпили становища на Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт за липса на осигурени средства в актуализацията на бюджета. 

Законопроектът цели да запълни съществуващата законодателна празнота в Закона за здравето, съответно в Кодекса на труда и Кодекса на социалното осигуряване, по отношение на временната неработоспособност за гледане на здраво дете, поставено под карантина. Вносителите отбелязват, че според законодателството „детско заведение“ се отнася към деца до 7-годишна възраст. Така в обхвата не попадат училищата, което създава невъзможност за родителите на деца до 12-годишна възраст да ползват болничен за здрави деца, поставени под карантина. Вносителите обясняват, че според Закона за закрила на детето до 12-годишна възраст децата не могат да бъдат оставяни под надзор. Затова се предлага в допълнителните разпоредби за Закона за здравето да се включат и училищата. 

В хода на дискусията се чуха предложения за увеличаване обхвата на децата до 14-годишна възраст, както и за изменение на срока за влизане в сила на законопроекта, които не бяха приети.

По време на дебатите Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че с предложения законопроект вносителите твърдят, че се натоварва бюджетът на НОИ с допълнителните 12,8 млн.лв. Адемов припомни, че карантината трае седем дни, от които първите три се поемат от работодателя и също постави въпроса за възрастта на децата.

Георги Михайлов от БСП заяви, че тази граница, която е сложил законодателят, 12 години, е релевантната граница. По думите му това е възрастта, до която едно дете, не следва да бъде оставено без контрол.

От ГЕРБ възразиха, че с промените в сроковете на влизане в сила на законопроекта, той на практика се обезсмисля. Красимир Събев попита защо не се дава възможност на децата до 14 години да получават тази закрила от държавата. Той направи редакционно предложение за включване в обхвата на закона на 14-годишните, но предложението му не бе прието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com