Отчаяни пациенти пишат до Европейската комисия за здравеопазването ни

30027
Отчаяни пациенти пишат до Европейската комисия за здравеопазването ни
Снимка: БГНЕС

Отчайващата ситуация в родното задравеопазване накара нашенски пациентски организации да пишат до Европейската комисия и до българските евродепутати с молба за помощ. Те сигнализират за проблемите, с които години наред се сблъскват нуждаещите се от медицинска помощ хора в България.

Наталия Маева е един от пациентите, за които българската държава не предвижда лечение. Тя страда от идиопатична белодробна артериална хипертония. Терапията за тази болест у нас е комбинация от няколко вида таблетки. Наталия и още около 20 души с това заболяване, обаче се нуждаят от интравенозна терапия - скъпо лечение, което не е предвидено в България.

Връщат разпределението за лекарите

Разпределение след дипломирането, подобно на това от соцвремената, ще позволи на младите лекари да специализират практически. Предлага ...

„Такава терапия е налична в Румъния, в Гърция, също така и в Сърбия. И сега търся варианти, за да мога да замина в чужбина, да ми бъде поставена тази терапия, за да продължа да живея. Просто аз се боря за живота си всеки ден”, казва Наталия пред bTV.

Това е един от примерите, които двете най-големи пациентски организации у нас ще представят пред българските евродепутати и Европейската комисия.

„Чухме, че щял да се намалява пакетът услуги, които Здравната каса ще предоставя. Аз се чудя накъде повече ще го намаляваме този пакет, при положение, че българският гражданин плаща най-много и за лекарства, и за влизане в болница, и за раждане, и за какво ли не”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.

От пациентските организации призовават българските евродепутати да помогнат пациентите у нас да имат достъп до качествено здравеопазване и лекарства.

Андреева обеща 11 малки пироговчета

Таня Андреева, министър на здравеопазването даде интервю пред БТВ. "След като аз встъпих в длъжност, първото нещо, с което започнах, б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com