Отхвърлено е предложението на Кунчев за удължаване на извънредната епидемична обстановка

5714
Отхвърлено е предложението на Кунчев за удължаване на извънредната епидемична обстановка
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза пред БТА, че предложението му за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка да бъде удължен до 15 май не е прието от правителството.

В зависимост обаче от разпространението на Covid-19, е възможно част от противоепидемичните мерки да бъдат въведени отново, ако това се наложи, допълни той.

"Ние сме направили анализ и сме подали някои промени - и в закони, и в наредби, които трябва спешно да се направят. Имаме уверението на парламента, че ще ги разгледа максимално бързо, тъй като по никакъв начин не трябва да се пречи на противоепидемичната дейност", обясни доц. Кунчев.

Припомняме, че по-рано днес той каза пред Нова телевизия, че предлага извънредната епидемична обстановка да се удължи до 15 май. Кунчев каза още, че има риск от ранното отпадане на противоепидемичните мерки.

Ето обаче какво се казва в съобщение на правителствената информационна служба от този следобед:

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с: носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

В петък депутатите от управляващата коалиция предложиха законови промени, с които се дава възможност да се въвеждат противоепидемични мерки след края на извънредната обстановка по предложение на главния държавен здравен инспектор и със заповед на министъра на здравеопазването.

Ангел Кунчев предупреждава да се внимава с разхлабването на мерките

Коронавирусът изчезна от медийното пространство, той си е тук сред нас, но ние епидемиолозите сме малко радостни, че излязохме от светл...

Доц. Кунчев посочи, че е направил предложението си за удължаване на извънредната епидемична обстановка на база данни от страни в Западна Европа и увеличена заболеваемост от три до пет на сто в страни като Австрия, провинция Бавария и Шотландия.

Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни, каза той.

Според него може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. „Има възможност и ние да вървим в тази посока, макар и не веднага. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази възможност“, обясни доц. Кунчев.

В България и в момента могат да влизат хора от всички страни, само че тези от тях, които нямат сертификат и нямат имунизация, подлежат на карантина, припомни главният държавен здравен инспектор. Тук облекчението ще бъде за определен брой страни, ако не расте заболеваемостта, лицето да не се поставя под карантина, дори при липса на сертификат, уточни той.

Още: Ангел Кунчев: Епидемичната обстановка да се удължи до 15 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com