Пациенти на болницата в "Овча купел" се жалват на министъра за незаконен ценоразпис и лоша храна

45831
Пациенти на болницата в "Овча купел" се жалват на министъра за незаконен ценоразпис и лоша храна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Пациенти на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – ЕАД (НСБФТР), намираща се в столичния квартал „Овча купел“, са подали колективна жалба до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БГНЕС.

Повод за поредното недоволство на лекуващите се е нов ценоразпис на допълнителните услуги, които лечебното заведение предлага. От месец юли на вратата на болницата е залепена бележка, която информира пациентите, че за подобрени битови условия, включващи телевизор, безжичен интернет и собствен санитарен възел, те трябва да заплатят такса в размер на 49 лева.

Съмнения за източване на НЗОК: Лекуват служители на болницата в Червен бряг с еднакви диагнози

Съмнения за източване на Здравната каса от болницата в Червен бряг. Четирима служители на болничната администрация и техен роднина са б...

„Това безумие е недопустимо. Предвид, че не за първи път сме пациенти на болницата, сме наясно, че всяка една стая е оборудвана с уж счетените за подобрени битови условия. Без да сме наясно какви са вътрешните правила или въобще какви са законовите основания за и разбирания за подобрени битови условия, е ясно, че не може да бъде събирана сума за това, при условие че всички стаи разполагат с интернет, телевизор и собствен санитарен възел. Това е престъпление на гърба на нас, хора в нужда, да се изкарват нечестно пари. На вас може да Ви звучи смешно, но за всеки един от нас събирането на такава огромна сума е неоснователно и само по себе си е безумна и нагла подигравка“, се посочва в жалбата на гневните пациенти до министъра.

Те не са доволни и от предвидените нови цени за стаи, които са в зависимост от броя на леглата в тях – 1, 2 или 3 легла. Самите те информират, че са се консултирали с представител на Медицински одит, откъдето са получили отговор, че подобно събиране на суми е незаконно, защото противоречи на действаща наредба.

Някои от оплакванията на пациентите са свързани с храната, която се поднася в лечебното заведение. Според подписалите жалбата, храната е с изключително ниско качество и както са написали самите пациенти, „е предвидена за животни, но не и за хора“. Нещо повече – новият ценоразпис предвижда предоставяне на ВИП меню след заплащане на такса в размер на 10 лева. Какво се разбира под „ВИП меню“ обаче не става ясно.

С жалбата си пациентите настояват министърът на здравеопазването да вземе под внимание описаните от тях проблеми и да разпореди спешна проверка. В противен случай те заплашват с организиране на подписка и разгласяване на случая.

Хаос в болницата в "Овча купел": Пациенти чакат с часове, въртят се схеми, директорът - заплашен от арест

От 3 до 5 години затвор грозят д-р Антон Живков, новоназначеният директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване