Пациенти на бунт за лекарства

4663
Пациенти на бунт за лекарства

Пациенти с различни трансплантации готвят протест заради това, че здравната каса заменя лекарствата им с по-евтини, но по-некачествени.

Причината за промяната е наредба на здравното министерство, в която са указани правилата, по които държавата плаща за медикаментите, предаде Стандарт нюз.

Според сегашните алгоритми касата има право да плаща на 100% най-евтиния медикамент от един вид. За всички останали тя дава същата стойност, колкото и за него. Така болните хора трябва сами да дават разликата между реалната цена на по-скъпите хапчета и това, което плаща касата. Тази разлика често е много голяма и непосилна за джоба на пациентите.

400 лекарства вече са с по-ниски цени

Още 74 лекарствени продукта имат вече нови, по-ниски цени, в резултат на извършените служебни проверки от Комисията по цени и реимбур...

За да продължим да използват оригиналните медикаменти, с които се лекуваме от години, сме принудени да доплащаме над 120 лева на месец, а не можем, оплакаха се болните. Затова те са принудени да спрат лечението си и да поставят здравето си в риск. Няколко пъти се обръщахме към институциите, но те не намериха решение на проблема, ако оплакванията ни не се чуят, ще протестираме, заявиха те.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване