Пациенти с напреднал Паркинсон ще доплащат хиляди левове за лечение - ето причината

1158
Пациенти с напреднал Паркинсон ще доплащат хиляди левове за лечение - ето причината
Снимка: БГНЕС

Пациенти с напреднал Паркинсон ще доплащат по 6000 лева за лечението по метода на дълбоката мозъчна стимулация. Причината е, че устройствата, които се имплантират на пациентите при този метод, са с повишени цени от тази година и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да ги покрива вече напълно. От 2019г. този метод беше напълно заплатен от НЗОК и пациентите не доплащаха нищо. Различните устройства струваха 40 000 и 60 000 за различните модели, пишат от Mediapool.

Сега цените са повишени съответно на 46 000 и 66 000, обяснява пред Mediapool доц. д-р Красимир Минкин от универститетската болница „Свети Иван Рилски“, чийто екип въвежда метода у нас през 2013г. В резултат от решението ще доплащат както новите пациенти, които имат показания да се лекуват с този метод, така и пациентите с вече имплантирани устройства при подмяна на батерията. Това се налага на всеки четири години.

Лечението предлага по-добро качество на живот за болните

Минкин информира, че с дълбока мозъчна стимулация се лекуват около 20 души годишно – изключително ограничен брой пациенти с напреднал Паркинсон, при които пероралната медикаментозна терапия не действа. Принципът на работа на устройствата е следният: те подават нискочестотен ток по електроди към мозъка, който въздейства на определени центрове и тушира неприятните симптоми на болестта. В резултат болните имат по-добро качество на живот и по-дълго остават независими от чужда помощ.

По думите на Минкин е имало възможност да се намали броят на пациентите, за които НЗОК покрива напълно лечението или пък да се търси възможност за пълното покриване на устройствата предвид това, че става въпрос за едва 20 души годишно. Той посочи, че НЗОК продължава да покрива напълно други изделия за Паркинсон, които са дори по-скъпи.

Още: Лечението на редки болести ще се заплаща от държавата и след навършване на 18г.

Официално писмо от НЗОК

„Получихме официално писмо от НЗОК, че медицинските изделия вече не са в списъка с изделия, които се реимбурсират напълно. Причината е, че производителите на устройствата са увеличили цените им с 10%. Имаше различни варианти да се запази стабилността на НЗОК, но да не бъдат карани пациентите да доплащат – например да се намали годишният лимит процедури. Взимането на такива решения без участието на лекарите, пациентите и пациентските организации, само от страна на НЗОК, без обсъждане води до това един от методите, какъвто е дълбоката мозъчна стимулация, да бъде дискриминиран спрямо другите методи на лечение и съответно да бъдат дискриминирани и пациентите“, заяви Минкин. От Здравната каса все още не са коментирали решението, но обещаха да го направят по-късно.

Болницата възразява пред касата и посочва, че методът е най-старият и утвърден в цял свят при борба с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин в сравнение с други два метода с лечение с медикаменти и доказано с най-малко усложнения. Въпреки това засега положителен отговор от НЗОК няма, но лекарите се надяват на диалог за премахване на доплащането поне през следващата година.

Още: Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com