Пандемия: Ямболската болница без инфекциозно отделение, доц. Кунчев иска нови мерки

7733
Пандемия: Ямболската болница без инфекциозно отделение, доц. Кунчев иска нови мерки
Снимка: ВМА Фейсбук

Ямболската болница е затворила инфекциозното отделение в разгара на четвъртата вълна на коронавируса – заради директорска заповед.

Според репортаж на bTV, директорът на болницата д-р Димитър Рунков не дал реална информация за състоянието на болницата. Подаден е доклад от Добринка Желева пред местното РЗИ. А картината е направо сюрреалистична – заместникът на д-р Рунков, д-р Вълчев, макар и в отпуск, успял да помогне и да се направи реорганизация на болницата. Но имаше кадри с пациенти, болни от КОВИД, които седят на стълбите на болницата и няма кой да ги приеме.

Рекорден брой пациенти в COVID отделенията в ямболските болници

Рекорден брой пациенти са настанени в COVID отделенията в ямболските здравни заведения. Заради голямата натовареност в реанимацията на ...

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков потвърди, че ръководството на болницата не се явява на срещи, на областни съвети за здравеопазване. Няма лекари, няма специалисти, затварят се отделения, когато един от лекарите излезе в почивка или в болничен, коментира Чалъков. Не се сяда на масата, за да се говори по проблемите.

В тази ситуация да закриваш инфекциозно отделение е абсолютно неприемливо. Все едно ако утре почне война и вие пратите едно отделение на границата, те да кажат – ами уморени сме, коментира доц. Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Според него, здравният министър може да освободи като директор д-р Рунков.

В краткосрочен план на места има неувереност в работещите как ще продължат да получават 1000-та лева за работа на първа линия. Това трябва да го избегнем, трябва да бъде обяснено, подчерта Кунчев. И предупреди, че сестрите в пенсионна възраст предпочитат да не ходят на работа, ако няма допълнително пари.

Неиминуемо е в следващите дни да има нов подход с мерки. Наложително е да се спазват 50% капацитет на заведения, освен ако персоналът и клиентите са изцяло ваксинирани – тогава 100% може да се работи, да няма организирани фестивали, концерти, масови събития. Но това е организираното – а частни събития като сватби от по 500 до 700 души, това е развъдник на КОВИД, коментира доц. Кунчев. По думите му, още тази седмица той ще предаде доклад на здравния министър за необходимите мерки.

Здравният министър мисли, че пандемията е под контрол, но готви 150 КОВИД зони

Смятам, че нещата са под контрол. Това е казал според "Монитор" служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров при днешното си посещени...

Процентът на приетите в болница, на нуждаещите се от интензивно лечение, е малко по-нисък. Плато има в Бургас и Велико Търново, внимаваме много, но не можем да кажем дали това значи край на растежа, предупреди Кунчев, който каза и, че Гърция била в плато, но сега пак почнала да расте. Според него, при ниво от около 400 на 100 000 заболели системата и по региони ще се справи.

Ако в едно училище 2-3 училите се разболеят и има по 3-4 болни деца в клас, дали ще продължи учебният процес присъствено – няма да стане, убеден е доц. Кунчев. Според него, МОН е разработило мерки, с които да се справи, но няма как на 100% да бъде пресечен процесът на зараза.

Мисля, че деца под 7-годишна възраст е много трудно да бъдат накарани часове наред да носят маски. Но ако родителите са имунизирани, ако има система за проветрение на въздуха, това ще е в пъти по-добре, отколкото носенето на маски, посочи доц. Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com