Паралелно с COVID, респираторен синцитиален вирус мъчи деца и възрастни у нас

10366
Паралелно с COVID, респираторен синцитиален вирус мъчи деца и възрастни у нас
Снимка: БГНЕС

СOVID не успява да заеме цялата ниша на респираторните вируси. Наред с него едва ли ще останат единични случаите на грип и на други инфекции, особено при децата в предучилищна и ранна училищна възраст. От началото на сезона при прецизните тестове в Националния център по заразни и паразитни болести с PCR – златен стандарт за установяване на точния причинител, са открити случаи на парагрипни вируси, респираторен синцитиален вирус, аденовируси и други единични случаи от общо 20 вида, за които изследваме, но няма взривове, случаите са по-скоро малко досега. Това каза проф. Ива Христова, цитирана от 24 часа.

Трудно е без тест само по симптоми да се установи каква е респираторната инфекция. Оплакванията са много сходни и дори лекар е трудно да се произнесе категорично. Особеност при протичането на респираторните инфекции при децата е, че може да протичат и с изяви като разстройство и повръщане, които интуитивно свързваме с “летен грип” от ентеровируси. Не гадайте какво ви е, а търсете лекар, особено при неразположено дете - респираторните инфекции са много видове, съветват инфекционистите.

Кога тестовете имат най-голям шанс да уловят КОВИД – обяснението на проф. Ива Христова

Само един течащ нос, който е хроничен, не може да е симптом за COVID-19. Температурата вече е симптом – на COVID-19 му трябват де...

Към момента у нас най-много са случаите на респираторен синцитиален вирус – сравнително безобиден за възрастните, но при децата може да протича тежко. Случаите се увеличават и в Европа, и в САЩ, и в Япония. Нетипичното е, че подемът започна още през лятото, а обичайно случаите зачестяват през зимата. Патогенът е сочен като най-голяма паралелна заплаха за децата на общия фон на корона и грип.

Изолиран е за първи път при шимпанзе в средата на миналия век, а няколко години по-късно - и при деца. Предава се по въздушно-капков път или чрез замърсени ръце. Самото заболяване обикновено протича под форма на пневмония или бронхиолит. Симптомите са висока температура, запушен нос, кашлица, раздразнителност, отпадналост. Такива са симптомите и на парагрипните инфекции, и на аденовирусните, и на причинените от бокавирусите. Както и на “обикновените” настинки.

Като страничен ефект от физическото дистанциране, носенето на маски и миенето на ръце по време на пандемията респираторните инфекции като цяло намаляха, но през последния месец все повече родители и лични лекари разказват за кашлящи деца и бебета, често с прояви на задух, което създава още по-голяма тревожност заради емблематичния за COVID предупредителен знак. Лечението на синцитиален вирус е основно симптоматично за облекчаване на оплакванията и никога не започва директно с антибиотик. Тази група лекарства са ефективни при бактериални инфекции, уточнява проф. Христова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване