Парите за здраве свършват предварително, дефицитът в НЗОК ще бъде поне 70 млн. лева

3887
Парите за здраве свършват предварително, дефицитът в НЗОК ще бъде поне 70 млн. лева
Снимка: БГНЕС

И тази година парите за здраве свършват предварително. Според най-оптимистичните прогнози дефицитът в Касата ще бъде поне 70 милиона лева. Въпреки това засега актуализация на бюджета няма да бъде искана.

Според анализ на Здравната каса, с който bTV разполага, до средата на годината повече от половината пари в бюджета са били похарчени.

МС ще определи критериите за сключване на договори от някои болници с НЗОК

В областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Нацио...

Дупката в бюджета за здраве ще бъде поне 70 милиона лева.

Преразходът е най-голям при лекарствата за лечение на онкоболни и изплащане на задълженията на Касата за лечение на българи в чужбина.

След дългогодишни съдебни битки Методи Методиев и съпругата му успяват да осъдят Здравната каса. Преди дни получават и отсъденото обезщетение от 30 хиляди лева. Преди 5 години жената се разболява от левкемия и по спешност е приета в гръцка болница. Семейството платило за лечението от джоба си, но после България отказала да върне парите.

„Стигнем ли до състоянието, в коeтo професионализмът бъде съпроводен с етика и морал, тогава ще смятаме, че сме направили крачка напред”, посочи Методиев.

НЗОК ще предостави 4,5 млн. лева на болниците от своя резерв

Сумата от 4,5 милиона лева, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще даде на болниците, ще дойдат от резерва на самата кас...

По еврорегламент българите имаме право да се лекуваме в европейски клиники, ако сме взели предварително разрешение от Касата. Може да изберем да се лекуваме в чужбина и по собствено желание, но тогава Касата връща само стойността на лечението в Европа. Обикновено плащаме сами, а после търсим парите си обратно.

„Това е проблем за най-бедния европейски гражданин, който получава заплата по 200-300 евро”, заяви членът на НС на НЗОК д-р Станимир Хасърджиев.

Задълженията на Здравната каса заради лечение на българи расте, след издаването на директивата през 2013-а, която ни позволява да се лекуваме в цяла Европа. Натрупаният дълг доближава 150 милиона лева.

„Ние ще направим всичко възможно да намерим начин да ги изплатим, за да не създаваме впечатление в нашите партньори, че не плащаме и те да връщат българските пациенти”, отбеляза Григор Димитров, член на НС на НЗОК от работодателските организации.

Неусвоените средства на НЗОК ще бъдат насочени към пера с дефицит

Неусвоените средства на НЗОК ще бъдат насочени към пера с дефицит. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съ...

След като осъдиха Касата, семейство Методиеви продължава съдебните битки срещу Здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com