Подписка срещу есемеси за повиквания на Бърза помощ

66817
Подписка срещу есемеси за повиквания на Бърза помощ

Работещите в "Спешна помощ"- Русе правят подписка срещу въвеждането на есемеси за подаване на сигнали до тел. 112, съобщи БГНЕС.

Лекари и фелдшери са категорично срещу предвидените промени в Закона за Националната система за спешни повиквания, защото според тях това само ще затрудни работата им и обслужването на пациентите.

Според лекарите викането на линейка с текстово съобщение вместо с обаждане по телефона ще разсейва екипите, които и без това не достигат. Освен това по този начин, само със 120 знака в есемеса, няма как да се получи точна информация за състоянието на пациента, за местонахождението и други важни подробности.

"Почти в нито една страна няма такава практика. Където съществува, тя е насочена към специална група от хора, глухонеми най-вече, и те са под специален регистър. При нас обаче не става дума за такова нещо, а за хора, които без всякакъв подбор, по всяко време на денонощието, когато искат, пращат есемеси на тел. 112 без да си конкретизират точно оплакванията. Есемесите нямат филтър, какъвто в момента имат нашите адреси - от диспечер, от тел. 112, които преценяват адресите", коментира д-р Недка Дикова от русенската "Спешна помощ", която е член на УС на Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ.

Лекарите настояват и за въвеждане на категоризация на адресите, каквато е практиката по света. "Ако не на три или на четири категории, то поне на два вида – спешни и неотложни адреси", каза още д-р Дикова. Тя припомни, че подобна таблица е съществувала през 90-те години, докато сега всеки един пациент смята, че неговият случай е спешен. По думите на д-р Дикова до момента са събрани над 3120 подписа в цялата страна срещу приемането на есемеси за известяване за спешен случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване