Половин милион българи у нас страдат от диабет

2319
Половин милион българи у нас страдат от диабет
Снимка: Бгнес

Половин милион са българите с диабет. Това сочат последните данни на Световната здравна организация. В Европа от болестта страдат 56 млн. души. В световен мащаб през 2015 г. диабетиците са 415 млн., а през 2016 г. броят им вече е скочил до 422 млн. души.

Ако през 2015 г. един на всеки 11 души в света на възраст между 20 и 79 г. страда от болестта, прогнозата е, че до 2040 г. всеки десети ще е с диабет.

Шанс за пациенти с диабет и рак: Топ хирург пристига в София

Д-р Турул Демирел, един от десетината хирурзи по света, които успешно практикуват уникална операция за лечение на диабет тип 2, ще гост...

“По-тревожно е, че в България това е факт още през 2016 г.”, заяви проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев” и ръководител на клиничния център по ендокринология към МУ. 10,3% диабетици отчита СЗО у нас за 2016 г. За 2015 г. според IDF Atlas процентът е 8,4, а през 2000 г. е бил едва 4 на сто. Причината за процентното увеличение не е само заболеваемостта, а и напредъкът в диагностицирането, отчитат специалистите, пише Novini.bg.

Можем да живеем дори 12 г. с диабет, без да разберем, че имаме заболяването. През това време настъпват усложнения като промени в кръвоносните съдове в резултат на висока кръвна захар. При диабетиците тя трябва да е на нивото на здрав човек, за да не настъпят увреждания”, коментира проф. Танкова.

Хора с диабет страдат два пъти по-често от инсулт”, съобщи тя, цитирайки британско проучване. От сърдечно съдови заболявания умират 55% от диабетиците, при тях рискът от такива заболявания е 4 пъти по-голям. Един от шестима пациента с новооткрит диабет тип 2 вече е имал тиха исхемия, преживяна на крак.

При преживян инфаркт, ако човекът има и диабет, шансът му да оцелее след 30 дни е два пъти по-малък, отколкото на останалите. Смъртността след инфаркт при страдащите от захарна болест е около 17,7%, а при недиабетиците – близо 11%.

Проект „Детство” в подкрепа на децата, болни от диабет

Проблемни деца или деца с проблеми? Абсурдни словосъчетания. И двете. Не децата, а някои от възрастните могат да бъдат проблемни или да...

Един диабетик и един човек, прекарал инфаркт, са абсолютно идентични като сърдечносъдов риск”, заяви проф. Танкова. От 1990 до 2010 г. имаме 10-15 пъти по-голяма честота на инфарктите при хората с диабет, сравнено с останалите, коментира проф. Танкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване