ПП МИР предложи да бъде въведена електронна система за издаване на болнични

2872
ПП МИР предложи да бъде въведена електронна система за издаване на болнични
Снимка: iStock/Guliver

ПП МИР настояват управляващите незабавно да оттеглят предложението за болничните. "Осигуряваш се, плащаш, боледуваш пак плащаш! Така накратко може да се обобщи предложението на управляващите първият ден от болничния да остане за сметка на работника", обясняват от партията.

Ето какво пишат от МИР: "Държавата поиска от 01.01.20 г. осигурителната система да плаща обезщетения за отпуск по болест от четвъртия ден. Досега работодателите плащаха 100% от полагаемото се възнаграждение за първия ден, но не повече от 15 пъти в годината. А осигурителният институт поема сметката от втория ден на заболяването, като покрива 80% от дохода, върху който са правени осигуровки. Според вносителите на предложението (въпреки, че от управляващата коалиция не признават кой е авторът) целта на предложената промяна е да се въведе контрол върху издаването на все повече и повече болнични."

В тази връзка, от най-младата българска партия МИР поискаха управляващата коалиция ГЕРБ-ВМРО-НФСБ незабавно да оттегли това "унизително", според тях, предложение и да спре да мисли "първо за фиска и чак след това, за хората и бизнеса". И посочват, че безспорно фалшиви болнични има, но по данни на самия НОИ те са не повече от 20% от всички проверени, които са обжалвани и отменени в съда. Тоест 80% от болничните са напълно редовни и са наистина на заболели хора. „Трябва ли заради 20% фалшиви болнични държавата да накаже всички болни българи?", питат от ПП МИР в своя позиция по темата и категорично се противопоставят осигурителният институт да прехвърля тежестта върху работодателя и работника.

„Няма основание, след като работникът плаща коректно своите вноски, някой да му прехвърля тежести по упражняването на неговите права, които осигурителната система би трябвало да му гарантира”, коментира доктор Ирена Парунева, член на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР. Според нея, ако целта е превенция срещу фалшивите болнични, контролът може да се затегне чрез електронизация на дейността.

„За да се преборим с фактора фалшив болничен от ПП МИР предлагаме да се премине към вариант изграждане на електронна система, в която болничните се регистрират от лекарите и се наблюдават в реално време от всички контролни институции - НОИ, НЗОК, а защо не и от НАП. А работодателят да се информира автоматично”, предложи Парунева като подчерта, че такава контролирана система силно ще демотивира лекаря да лъже държавата и няма да издаде фалшив болничен. Увеличаването на размера на санкциите, както и подвеждането под отговорност за издаването на документи с невярно съдържание определено ще допринесе за дисциплинирането на всички участници категорични са още от МИР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване