X
 
 

Предлагат нова глоба за хората, които не ходят на профилактичен преглед

7257 4
photo of Предлагат нова глоба за хората, които не ходят на профилактичен преглед
Снимка: iStock/Guliver
Обсъжда се въвеждане на нова санкция за хора, които пропускат профилактичните прегледи. Идеята е част от предложенията за промени в осигурителния модел.

В момента профилактичните прегледи също са задължителни, но глобен пациент няма. Здравният министър предлага освен тази глоба, хората, които пропускат прегледа, да имат по-висока здравна вноска, както и да плащат повече за някои дейности.

Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

"Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега." Това каза министърът на здр...

Според пациентите по-висока здравна вноска за хората, които не ходят на профилактичен преглед, е мярка, която няма да проработи.

В момента Касата плаща различни профилактични дейности за деца, пълнолетни, бременни. Средставата, които е изплатила за 2017-та, са малко над 56 млн. лв.

„Със санкция нещата не работят. Профилактичните прегледи ще добият интерес към гражданското общество в момента, в който се изпълнят с добро съдържание”, коментира д-р Атанас Пелтеков, общопрактикуващ лекар, пред bTV.

„За нас профилактичния преглед е много важен, ние ще разширим неговия обхват, за да даде точен здравен статус на всеки българин. Имайки предвид неговото състояние, да спрем натиска в болничната помощ”, посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Мими Виткова: Двата варианта за здравна реформа са взаимно изключващите се

"Проблемът е, че и в двата варианта не ни казват какъв е проблемът. Двата варианта са взаимно изключващите се. В единият се признава, ч...

От здравното ведомство заявиха, че допълнителни средства в извънболничната помощ ще се дават срещу ефективност на лечението и конкретни резултати, а не срещу отчетен преглед и записан пациент.

Доплащането за преглед, което и сега хората правят, ще се запази. Под въпрос е дали и как застрахователите ще покриват дейности от извънболничната помощ. Реформата предвижда да се заделят повече пари за дейности, свързани с долекуване и продължително лечение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ше ни е*ат ли? Ако са млади докторки стажантки, не'ам нищту напреко-напреки!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Профилактичен преглед се прави при специалист, ако пациента има сериозни оплаквания, а личният не обръща винаги внимание и праща, когато вече е загубено време. Не са компетентни по всички специалности и нямат право да настояват насила, че човека нямал проблеми. Кога ще глобяват личните лекари за отказ да дадат направление? Тази каса въобще има ли дъно? Докога ще грабят народа?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А кога ще има глоба и за личния лекар,който не те вика почти 10 години на такъв "профилактичен" преглед?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  И защо личния лекар е длъжен да отговаря за някой ,който не го е грижа за себе си
  : 9 !
Последно в Актуално