Председателят на Лекарския съюз подкрепя политиците да се ваксинират срещу коронавируса като пример

3257
Председателят на Лекарския съюз подкрепя политиците да се ваксинират срещу коронавируса като пример
Снимка: ПЦ на МС

Личният пример е много важен, особено ако е от хора, които са уважавани и авторитетни. Бих се съгласил, че политици и известни личности трябва да дадат пример – особено хора, на които се доверяваме да ни управляват. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

По думите му, и СЗО отдавна сочи липсата на ваксинации като основна заплаха за човечеството, наред с теми като заболяванията от мръсния въздух. "Ако почнем да се съмняваме във всяко постижение на науката, накъде отиваме", попита той.

Председателят на Лекарския съюз: Проблемът е, че дълго не казвахме, че много болници са музеи

COVID-кризата показа, че често информацията по документи се разминава с реалността. Това призна председателят на Български лекарски съю...

Ще се ваксинирам, даже с нетърпение чакам да се случи това, защото малко много ми идва непрекъснатите месеци на изолация, подчерта Маджаров пред Нова телевизия. Според него, това е разумният начин за всеки над 50-годишна възраст.

На въпрос дали ще се справим с логистиката, след като има ваксини, които трябва да се съхраняват при екстремни минусови температури, д-р Маджаров посочи точно това като голям проблем и много трудна задача като организация. Вероятно трябва на точно определени места и при точно определена организация да се случва – защото ще заговорим и за сертификат дали си ваксиниран, поясни председателят на БЛС.

Попитан дали ще е задължително условие да си ваксиниран, за да извършваш много ежедневни дейности, Маджаров коментира, че "отговорите вероятно ще дойдат малко по-късно". Със сигурност много държави ще предпочетат безопасността на обществото пред удобството на отделния индивид.

Ще съобщаваме за всички странични ефекти от тези ваксини, обеща пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Той е убеден, че има все повече българи, които са мотивирани да спазват мерките.

СЗО обмисля въвеждане на електронни сертификати за ваксинация

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва на държавите-членки да издават „имунизационни паспорти“ на граждани, кои...

Председателят на БЛС за пореден път изрази недоволство от НЗОК, като даде пример – колко договори между Касата и поликлиниките са сключени за ковид зони? Аз съм председател на Лекарския съюз и не знам защо, заяви д-р Маджаров. По думите му, НЗОК има осигурени пари за обявени мерки, но не действа адекватно, за да претворява мерките в реалност. "Не мога да разбера какво се случва там – дали е слабост или не, но ние в кабинета на министъра сме свършвали разговорите за 15-20 минути", обясни д-р Маджаров. Той напомни, че министърът не може да заповядва на НЗОК, Националният оперативен щаб – също. "Затова искаме да разговаряме с премиера, да види как изглежда отстрани", продължи председателят на БЛС, който уточни, че лекарите искат да разберат дали говорим за контролиран хаос. Той напомни, че всякакви хора ходят при Борисов, включително такива, които "объркаха обществото" с тезите си, явно визирайки доц. Атанас Мангъров. Засега среща между лекарите и Борисов няма да има.

Електронното направление действа. Невъзможно е там, където не е интегриран софтуерът, каза още Маджаров. Той увери, че „само след 20-тина дни”, електронната рецепта ще влезе в употреба, оставало съвсем малко.

Д-р Маджаров коментира и снимките, които циркулират от два-три дни във Facebook, показващи струпвания на хора при големи магазини – по думите му този, който нарушава, го прави защото не е имало кой да го санкционира. Той прояви разбиране в тази ситуация за собственици на заведения, които сега са затворени, а са направили всичко възможно за спазване на мерките за неразпространение на заразата.

Коронавирусът в България: 7000 души се лекуват в болници в страната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com