Приеха бюджета на НЗОК на второ четене

5398
Приеха бюджета на НЗОК на второ четене
Снимка: Actualno.com

Народното събрание (НС) прие днес на второ четене бюджета на Националната здравна каса (НЗОК) за следващата година.

Приходната и разходната сметка на Касата беше приета на първо четене на 18 ноември, а вчера успя да мине в здравната комисия в парламента.

Бюджетната комисия прие част от приходите за осигуровки да отиват за заплати в НОИ

Близо шест часа продължи заседанието на бюджетната парламентарна комисия, на което бе обсъдена финансовата рамка за следващата година....

Заложените приходи и трансфери в бюджета на НЗОК са 3,2 млрд. лв., като от здравноосигурителни вноски те са 2,12 млрд. лв., неданъчните приходи в размер на 14,5 млн. лв., а получените трансфери от Министерството на здравеопазването в размер на 24 млн. лв.

В разходната част на бюджета на НЗОК за 2016 г. е заложена обща сума от 3,2 млрд. лв. От тях текущите разходи са близо 2,9 млрд. лв. В тях се включват 32,5 млн. лв. разходи за персонал, 11,7 млн. лв. издръжка на администрацията и 2,8 млрд. лв. здравноосигурителни плащания. За първична извънболнична помощ са отделени 180 млн. лв, а за специализирана извънболнична помощ 201,5 млн. лв. Плащанията за дентална помощ са в размер на 123 млн. лв., а тези за медико-диагностична дейност – 70,4 млн. лв. В бюджета на НЗОК за следващата година е разпределено, че здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ ще са в размер на 1,3 млрд. лв. Резервът за непредвидени и неотложни разходи е определен в рамките на 316,6 млн. лв. Същевременно предоставените трансфери към НАП и бюджетни организации са 3,7 млн. лв.

В чл. 3 на закона за бюджета на НЗОК е записано, че Касата ще утвърждава за всяка районна здравноосигирителна каса (РЗОК) и за всяко тримесечие към договорите с изпълнителите на извънболнична първична и специализирана медицинска помощ броя на назначаваните специализирани медицински дейности и стойността на назначаваните медико-диагностични дейности.

Имаше предложения на ДПС и БДЦ за отпадане на алинеиите от чл. 3, касаещи броя и стойностите на медецинските дейности. По думите на Тунчер Кърджалиев от ДПС текстовете продължават да регламентират сериозен проблем с лимитирането в болниците. "Лимитирането показва своята порочност и възможността да се изкривява здравноосигурителния модел и свободния избор на пациента“, каза той.

Касата може да спре да плаща 90 лекарства от 2016 г.

Здравната каса може да спре да плаща 90 медикамента от 2016 година, ако не се договорят отстъпки за тях между фирмите и касата, съобщи ...

Здравната каса също така ще утвърждава за всяка РЗОК годишна обща стойност на разходите за здравни плащания, разпределена по месеци, както и ще разпределя договорените годишни обеми по видовете медицинска помощ по районни здравни каси. Директорите на РЗОК ще разпределят пък годишните обеми и стойности по месеци.

Предложения на АБВ, БСП и ДПС искаха отпадане на част от тези текстове на вносителя. "Тази година се предлага освен лимитите по стойност до болниците да се разпределят и конкретните обеми по процедури, например една болница може да направи 10 апандисита, 11 хернии", каза Емил Райнов от БСП. Според него единствено по-лошо би било, ако се предлага поименно разпределяна не конкретни обеми по лекари по ЕГН. Здравният министър Петър Москов защити от парламентарната трибуна решението за обемите. "Няма лимит, има исторически обем на ниво болници", каза той.

Спорен се оказа и новосъздаденият Параграф 10, в който е записано, че до приемането на Национален рамков договор за медицински дейности за 2016 г., НЗОК утвърждава за всяка районна каса и за всяко тримесечие към договорите с изпълнителите на извънболнична първична и специализирана медицинска помощ броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностичните дейности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com