Проф. Ахмет Аланай, който лекува пациенти със сколиоза от 85 държави, посети България

5999
Проф. Ахмет Аланай, който лекува пациенти със сколиоза от 85 държави, посети България
Снимка: Acibadem

Над 30 пациенти от България имаха възможността да се консултират безплатно с гръбначния хирург с международно признание проф. д-р Ахмет Аланай в София на 8 април, събота. Топ специалистът изнесе презентация за съвременните методи за лечение на сколиоза, прилагани в ръководения от него Комплексен гръбначен център в болница Acibadem Maslak в Турция. Успешно оперирани от екипа му пациенти споделиха своите истории, за да вдъхнат надежда на преминаващите по техния път в момента, че лечението на сколиоза е възможно дори и в най-тежките случай. Проф. Аланай гостува в София по покана на Фондация „Живот със сколиоза“, която е основана от родители на деца със сколиоза и работи в подкрепа на пациенти със заболяването и техните семейства.

Сколиозата е най-често срещаната гръбначна деформация в детска възраст. Представлява странично изкривяване на гръбначния стълб. Засяга 3 на всеки 100 юноши, по-често момичета, като началото обикновено е между 10 и 15-годишна възраст. При някои деца сколиозата може да е вродена или да е свързана с други неврологични или мускулни разстройства, като церебрална парализа. В почти 8 от всеки 10 случая обаче причината за изкривяването остава неизвестна. Това обикновено се нарича идиопатична сколиоза. В повечето случаи кривината е лека и се налага единствено редовно проследяване, понякога носене на специален корсет и практикуване на подходящ вид спорт или упражнения. В случай че кривината прогресира до над 45 градуса, това затруднява правилното функциониране на белите дробове и сърцето, и влошава качеството на живот като цяло. При напреднала сколиоза обикновено се налага оперативно лечение. Ето защо ранното диагностициране е от ключово значение за навременното и успешно лечение. В България обаче, липсата на мониторинг в училищата води до късно диагностициране на сколиозата и често родителите я откриват, след като изкривяването е достигнало 45-50 градуса, каза Силвия Гордеева, съучредител на Фондация „Живот със сколиоза“.

Гръбначният център в болница Acibadem Maslak в Турция е един от малкото в света за комплексно лечение на сколиоза при деца и възрастни. За него проф. Аланай разказва: „Като професор в университетска болница в Анкара, мечтаех да създам център за лечение на сколиоза, в който всички свързани специалисти да работят заедно. Мечтата ми беше да има такъв център, който да съчетава всичко необходимо за диагностицирането и лечението на едно място“. Днес в основания от проф. Ахмет Аланай Комплексен гръбначен център в Acibadem Maslak в Истанбул се извършват над 4000 амбулаторни консултации и над 300 операции годишно. В центъра на площ от почти 800 кв. м. са разположени звена за неврология, алгология, хирургия, гръбначна академия за научни изследвания и зона за физиотерапия, всички на едно място за максимално улеснение на пациентите. Основен приоритет в работата на центъра е безопасността на пациентите, за която допринася и най-съвременното технологично оборудване. Екипът е пионер в прилагането на няколко хирургични метода в Турция и Европа, и е първият извън САЩ приложил VBT (Vertebral Body Tethering) – иновативна операция за сколиоза, която е подходяща за пациенти в процес на растеж, тъй като не налага фузия (сливане) на гръбначни прешлени и запазва подвижността на гръбначния стълб. Това е и един от най-големите изследователски центрове в света – за последните няколко години е привлякъл около  $1 млн. грантове от различни източници, а екипът има средно 18-20 научни публикации годишно. От 2012 г. насам, в него са лекувани пациенти от над 85 държави по цял свят, включително Великобритания, Австралия и САЩ. Сред тях вече има и много пациенти от България.

Една от тях е Росица Димитрова. Диагностизирана със сколиоза едва 12-годишна, тя и семейството ѝ опитват всички възможности за лечение, включително спорт, плуване и корсет – за съжаление, неуспешно. Когато след години операцията се оказва неизбежна, хирурзите към които се обръща не дават никакви гаранции за успех. Тогава проф. Ахмет Аланай ѝ обещава, че ще изправи кривината до 0 градуса – и изпълнява обещанието си с операция, продължила 12 часа. „Четири месеца след операцията забременях. Веднага се обадих на проф. Аланай за консултация и той ме предупреди, че с напредване на бременността е възможно да имам засилени болки заради тежестта. Но при мен бременността мина съвсем леко, без никакви болки в гърба, и на 12 октомври 2021 г. родих. До днес гледам детенцето си без никакъв проблем, вдигам го, навеждам се, играя, бягам – правя всичко като нормалните хора и съм нормален човек, благодарение на проф. Аланай и неговия екип“, разказа Росица.

„Бих искал да поздравя Росица за смелостта да износи и роди дете толкова скоро след операцията, това се случва доста рядко. Това показва също колко е напреднало лечението на сколиоза през последните 10 години, защото преди най-вероятно не бих я посъветвал да роди това дете. В момента следопаретивната терапия е толкова напреднала, че се случват и такива чудеса“, коментира проф Аланай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com