Проф. Ангелов: 33 са случаите на британския вариант на COVID-19, южноафриканският все още не е засечен у нас

4346
Проф. Ангелов: 33 са случаите на британския вариант на COVID-19, южноафриканският все още не е засечен у нас
Снимка: БГНЕС

"Отпускаме мерките поетапно и смятам, че това е правилният път. Благодарение на това вече сме на средно място в ЕС по смъртност, преди мерките бяхме в челото. Всичко това го постигнахме с усилията на много хора". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването “Панорама“ по БНТ.

Той съобщи, че в момента в България са доказани 33 случая на британския вариант на вируса – 8 от предната седмица и 25 тази. Досега не е регистриран южноафриканският вариант на COVID-19. “Намираме хора без връзка с Великобритания. Това означава, че вирусът вече циркулира, затова сме много внимателни в преценката си. Правим отпускането на мерките със стъпки през 14 дни, като правим реална оценка. В тази задача ни помагат и антигенните тестове – приравнихме ги към PCR, като тестваме таргетни групи“, допълни проф. Ангелов. Той даде за пример българските учители, като уточни, че при тях са открити едва 0,02% положителни. “Това ни дава спокойствие към момента, но не ни дава право да взимаме прибързани решения“, категоричен бе той.

Ангелов: Не се обиждам от квалификациите, мерките дават резултат

Мерките срещу COVID-19 у нас дават резултат и се върви по правилния път. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангел...

Здравният министър отново защити позицията си за по-строги мерки. “Не играя роли, това е категорично моето решение като лекар, защото е резултат от клетвите, които съм полагал – Хипократовата и тази в парламента. Решенията са основани на разум, наука и натрупания вече опит в света“, заяви той. “Разбирам ресторантьорите, барманите, сервитьорите и управителите, те взеха много мерки, но най-важната за мен е да запазим здравето и живота на хората. Не съм готов при тези 33 случая на британския вариант ние да започнем отново да губим човешки животи и да се върнем на онези места, на които бяхме“, допълни той. “Казах им, че отпускането на мерките не може да стане преди 18 февруари, нямаше как да пуснем толкова много сектори от 1 февруари, затова се разбрахме за 1 март“, каза още здравният министър. Проф. Ангелов даде за пример Израел. “Само допреди седмица те бяха отличници, а вижте какво става последната седмица – по 8 000 заразени на ден, 1 000 души са в интензивни отделения“, заяви проф. Ангелов.

Той заяви, че е провел кореспонденция с рапъра Ицо Хазарта. “Той повече от всички разбира основанията, които влагам аз. Разменихме си SMS-и, от отговора му разбрах, че е добър български творец и добър, стойностен човек“, категоричен бе той.

Проф. Костадин Ангелов защити решението да се договорят ваксини от всички видове. “Ние държахме да имаме по 3 милиона от всеки вид ваксина, за да може всеки да си избере ваксина, каквато иска. Когато започнаха с регистрацията на ваксините, цяла Европа заложи на оксфордската, защото тя имаше предимство и се очакваха доставки до края на декември. Това не се случи, както не се случиха много други неща“, каза той по повод препарата на AstraZeneca. Проф. Ангелов уточни, че още от февруари у нас ще има достатъчно и от трите вида – двете иРНК на Pfizer/BioNTech и Moderna, и векторната на AstraZeneca. “Заложили сме пристигането им да стане синхронно и през февруари българските граждани ще избират на база на информирано решение. Спасихме повече животи с мерките, това са неоспорими резултати, затова е важно ваксините да дойдат, когато българите са преминали през тази криза и са стигнали здрави до ваксината. За мен е важно хората да са здрави, а не излекувани“, категоричен бе той.

“През февруари хората ще могат да избират ваксина – първата доставка на AstraZeneca по предварителни данни ще стане на 7 февруари. Може да се използва за граждани до 65-годишна възраст, другите две иРНК ще се прилагат и при хора над 65 години“, заяви той като уточни, че за момента няма достатъчно натрупани данни, които да показват, че оксфордската ваксина е ефективна при по-възрастните хора. По думите на проф. Ангелов скоро приключва мащабно американско проучване и се очаква да има повече яснота относно ефективността на препарата на AstraZeneca.

Повече без шалове и шлемове вместо маски - здравният министър и фармацевт с уточнения

Ако една маска има клапан, не е добре за околните. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира заповедта, че от 1 февруари...

Проф. Костадин Ангелов заяви, че към момента е министър на здравеопазването. “Искам да преведем хората през кризата, още не съм водил разговори дали ще участвам в изборите“, каза още той. Здравният министър допълни, че вече е проведена комуникация с ЦИК и ще бъдат ваксинирани всички членове на секционни комисии, които желаят това. Освен това ще ше бъдат осигурени големи количества лични предпазни средства – маски и всичко необходимо за осигуряване на безопасно провеждане на парламентарния вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com