Проф. Балтов: Хората да бъдат здрави, за да може да се извърши ваксинация

3488
Проф. Балтов: Хората да бъдат здрави, за да може да се извърши ваксинация
Снимка: БГНЕС

"Виждаме, че три седмици след обявяване на мерките и затягането на мерките имаме вече пречупване на кривата. Дано тази тенденция продължи по същия начин, защото то ва начинът да се справим с този скок, с тази втора вълна, която ни заля." Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов в „Денят започва“ по БНТ.

„Всички виждаме, че когато се спазват мерките, колкото и да са леки, забележете всичко, което ни заобикаля на Балканския полуостров и в Европа в момента, те дават резултат. Това се случва много по-бавно и много по-плавно, отколкото ако беше напълно затворена държавата и нищо не работеше“, посочи още той.

Епичните салта на Борисов за коронавируса

В услуга на множеството объркани граждани, пускаме няколко разяснения, свързани с определени изказвания на премиера.  Април 2020 ...

Проф. Балтов обясни, че трябва хората да бъдат здрави, за да може да се извърши ваксинация.

„Аз лично мисля, че тези мерки са добри, вършат работа. Хората и някой браншове сигурно са недоволни. Идеята е да се запазят максимално много човешки животи, да не разрешаваме да се разраства пандемията и все пак ние се готвим за една голяма и мащабна акция по ваксинация. Хората трябва да са здрави, когато се ваксинират. Именно това е идеята, че ние след 15 януари ние ще имаме много повече здрави и по-малко заразоносители и заразени, така че спокойно да може да бъде извършена ваксинацията на първия контингент на първа линия“, каза още той.

По повод предстоящите празници и опасността от струпването на много хора и събирания, проф. Балтов посочи, че това е личен избор и празнуването няма да е такова, каквото е било през изминали години.

„Хората имат глави на раменете. Това си е личен избор. Младите винаги искат да се веселят, да празнуват, но мислейки за по-възрастните хора, ние трябва да имаме една отговорност и съпричастност, която да изявим по този начин. Тази Нова година няма да е като предишните, надяваме се да е последната такава. По-добре да стиснем зъби и да направим компромис, за да можем следващата година да бъдем в друго положение“, каза той.

5 признака, че сте преболедували COVID и не сте разбрали

Възможно ли е да сте се сблъскали с вируса на COVID и да не сте разбрали? Да, напълно възможно е. Според клиничните изследвания 40% от ...

Относно връщането на учениците в клас и децата в детските градини и яслите той посочи: „Аз мисля, че чакаха твърде дълго да се направи това. Поставя се под риск тяхното обучение, особено за първокласниците, предучилищната. Обучението в онлайн среда за тях не е изобщо реално .

Мисля, че пускането след 4 януари е закономерно, нормално, все пак това са едни по-затворени колективи, с един преподавател. Когато се спазват мерките и самите родители са отговорни и не пускат деца, които имат хрема или леки проблеми, нещата ще бъдат нормални“.

Проф. Балтов обясни, че е малко по-добро положението в болниците, но не достатъчно.

"Това, че са намалели новите случаи и новите заразени не говори за тотално подобряване на възможността и отдих на здравната система. От тези 3 седмици ние не сме паднали под 300 пациенти, които се лекуват на денонощието. Това означава, че натискът дори да е намалял, не е дори на половина от това, което беше в началото на ноември. От тях в тежко положение са 40, в реанимация са. Не сме на 100 % пълни, но винаги запазваме един капацитет от 40-50 легла, които да могат да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациента и се приемат толкова. Всички се надяваме, че ваксината ще е тази, която ще направи една профилактика, която да ни позволи ние да се защитим. Прави се всичко възможно, но смъртността все още е висока и затова ние предложихме мерките да останат мерки до 31 януари. Всеки един живот е от значение и в момента, ако отпуснат мерките и отново ни залее вълната, разбирате, че при 4500 новозаразени, ефектът, който видяхме от тях, идва един месец по-късно. Смятаме, че е редно поне още един месец да бъдат тези мерки, за да бъде смъртността да бъде сведена до миниум“, каза още той.

Д-р Москов поиска масово тестване и изолация само за доказаните с COVID-19

Въпросът е във философията на мерките. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов. Той ...

Проф. Асен Балтов подчерта, че не препоръчва вечерен час и пълен „локдаун“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com