Проф. Балтов се обяви за безплатни бързи тестове и 14-дневна карантина

8663
Проф. Балтов се обяви за безплатни бързи тестове и 14-дневна карантина
Снимка: БГНЕС

Проф. Асен Балтов,  директор на Пирогов и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, се обяви за безплатни бързи тестове и за 14-дневната карантина. Припомняме, е в България от около месец, карантината за COVID-19 бе намалена на 10 дни със заповед на здравния министър. Това първо бе обявено на брифинг за разпространението на заразата в страната, и бе подкрепено от всички, включително и проф. Асен Балтов.

Днес обаче стана ясно, че Пирогов изпраща в 14-дневна карантина пациенти на домашно лечение. Ето какво каза Балтов: "Според клиничната картина (бел.ред. на нов пациент) решаваме дали той може да продължи лечението си в къщи, изолиран, забележете, като спазва карантина от 14 дни, или трябва да постъпи за хоспитализация", каза той пред BTV. Също толкова дни препоръчва за карантина и на медицинските си служители - това стана ясно от публикуваните на страницата на Пирогов - иснтрукции към тях. Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов"

Депутатите ще могат да участват дистанционно в пленарни заседания, ако са под карантина

Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19, да имат право да участват дистанционно по еле...

Проф. Асен Балтов обяви, че бързите антигенни тестове и в момента са безплатни - плащат ги само тези, които се изследват без симптоми. Но дори и за тях ще станат безплатни, след като има достатъчно количество. "В момента все още тази поръчка не е изпълнена, очаква се да се закупят 1 милион ъбрзи антигенни тестове, които ще влязат веднага във въоръжение". По думите му антигенните тестове много помагат на медиците: "позволяват бърза скринингова диагностика, намалява напрежението в лабораториите".

Решението дали бързият тест ще се признава за категоричен и ще позволява карантина за коронавирус България не може да реши сама, според Балтов. "Това трябва да бъде решение на целия ЕС, защото работим по единна система. Единствено PCR тестовете са признати - положителен тест е сигурен показател за коронавирус.", обясни той.

Припомняме, е в момента продължават преговорите между БЛС и НЗОК за електронните направления, които ще могат да изписват личните лекари. Според общопрактикуващите - те трябва да могат да изписват безплатни бързи тестове и PCR тестове. Като настояват след положителен бърз тест пациентът да може да бъде карантинират заради коронавирус, преди потвърждение на PCR тест.

5% от пациентите се нуждаят от реанимационно лечение. Повечето от тях са закъснели случаи и тежко засегнати, идват с много тежко засегнат бял дроб - над 60-70%, и се стига до летален край, каза Балтов и добави, че "цитокиновата буря е почти невъзможно да бъде овладяна" без значение дали се ползва ремдесивир или кръвна плазма.

Другите случаи на починали са на хора, които късно са постъпили в болница, като дотогава са пренебрегвали здравето си.

Изглежда съвсем скоро ще има маски на открито и карантина от 10 дни, ако нямаш симптоми

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и наст...

Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" има млади хора, които се лекуват от коронавирусна инфекция. "Имаме много млади хора, които са интубирани, които идват късно, след 2-3 седмици. Те издържат много време, не идват веднага при първи симптоми. Пренебрегвали са, че имат лека температура, гърлобол, лек задух при физически упражнения. Това е невглеждане в собствената им физика и чакане да им мине...", даде пример специалистът.

"Около 400 колеги от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са преминали вече коронавируса. Само 7 от работещите в COVID отделения са се заразили и излекували. А в момента работят 450 човека в COVID отделенията. ", отчете професорът и обясни: "Проблемът не е в медиците и болницата. Проблемът е, че повечето от тях се заразяват във външна среда, а не вътре в самото отделение."

В Пирогов в момента са разкрити 446 COVID легла. От тях 46 са за реанимационни болни, а 400 за средно тежки и тежки случаи. Тази сутрин по справка 337 от леглата са заети, каза той.

По думите му здравната система в момента е сериозно натоварена, но не е на предела си.

"Силно се надявам, че пика на пандемията сме го доближили. Носенето на маски се оказа, че е най-големият враг на увеличаването на заразените. Така не позволяваме разпространението на аерозолите, в които се съдържа COVID. Това ще ни помогне да облекчим работата на всички колеги в системата на здравеопазването. Маските не пропускат аерозолите. Спекулации са, че вирусът, като премине през маските, ще ни зарази. Носейки маска, намаляваме възможността да се инфектираме, а ако това се случи, рискът да го прекараме тежко намалява", коментира още проф. д-р Асен Балтов, управителят на "Пирогов". Той коментира трислойните маски, които са препоръчители за работещите в заразена но обясни, че и обикновените вършат същата работа при разходка навън.

Има ли притеснение, че ако дадат на личните лекари бързи тестове, болните от COVID-19 рязко ще се увеличат?

Защо все още се бави споразумението между НЗОК и БЛС, за това направление за какви тестове за коронавирус да могат да изпиосват личните...

"Вече 8 месеца си говорим за това, но много хора не разбраха, че не се опитваме да им ограничим свободите, а искаме да се борим за тяхното здраве, но и те трябва да направят нещо, за да помогнат за нас. Изисква се елементарна дисциплина и мерки", отбеляза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване