Проф. Червенякова: Коронавирусът няма да си е отишъл през юли, ще дойдат нови зарази

15810
Проф. Червенякова: Коронавирусът няма да си е отишъл през юли, ще дойдат нови зарази
Снимка: Actualno.com

През юни ще започне да циркулира една друга инфекциозна заболяемост, но най-вероятно няма да се разделим с този вирус и той ще циркулира. Въпреки всичко, това, което е направено: да се контролира инфекцията, да има осигурени болнични легла, да няма пациент, който да не може да стигне до съответните медицински грижи, никак не е малко. Това каза пред БНТ националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

"Имаме различни клинични форми, различни резултати от тестването със специфичния и високо чувствителния тест. Имаме пациенти, които са клинично доказани, че се касае за тази респираторна инфекция, но за които резултатите са отрицателни. Имаме появата на ИГГ антитела. При всички пациенти има различни нюанси в клиничната картина и това е огромен опит, който се трупа всеки ден и от всички специалисти.", каза националният консултант по инфекциозни болести.

Френски терапевти създали собствена методика за лечение на коронавируса

За даваща чудесни резултати методика за лечение на COVID-19, разработена от трима френски общопрактикуващи лекари, които се намерили ч...

Според нея вирусът е изненадал в някои позиции и клиницисти, и вирусолози, и имунолози.

Тя обясни, че това, което се прилага в момента като лечение, са определени групи антибиотици, ако е необходимо и два антибиотика, като добави, че противомаларийните средства също имат своето място в ограничаване и дори в профилактиката на инфекцията особено при по-възрастни пациенти. Целият опит, споделен от Китай и от Европа, се прилага у нас, категорична беше професор Червенякова.

"Акцентира се и на много моменти, които започват да играят в клиничната практика - това са високите дози витамин С, който трябва да се прилага венозно, нещо малко позабравено в годините, това са микроелементите - цинк, витамин Д - един универсален хормон, който се прилага от нашите лични лекари, от лекарите в стационарите и намира място в профилактиката от това заболяване. Всичко това стимулира имунната система, за която за съжаление в момента най-много се работи, но най-малко се знае за нея.", каза още проф. Червенякова.

Според нея наистина много е направено за този месец и половина, защото така или иначе това е била необходима глътка за здравната система. "Тя успя да създаде такива отделения и на други нетипични места, не само в инфекциозните клиники и отделения, да се поемат в интензивните сектори част от пациентите. Защото в България около 30% до този момент се нуждаят от хоспитализация, а 5% приблизително достигат до клиниките по интензивно наблюдение и лечение", каза проф. Червенякова.

Руски лекари помагат успешно в лечението на италианци от коронавирус

Руските лекари, които долетяха в Италия, за да помогнат на италианските си колеги в борбата с коронавируса, излекуваха 15 пациенти в по...

Експертът заяви, че на 1 април централният корпус на Инфекциозна болница е отворил врати и уточни, че там има 70 легла, предвидени за такива болни с COVID-19. В момента в болницата има около 10 болни, 10 са оздравели, 8 от тези пациенти са положителни с PCR. Контактните и съмнителните, които са минали през болницата, са не по-малко от 50.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване