Проф. д-р Иван Костов: "Майчин дом" е в топ 5 по показатели на АГ болниците в Европа

6097
Проф. д-р Иван Костов: "Майчин дом" е в топ 5 по показатели на АГ болниците в Европа
Снимка: Майчин дом

Децата са бъдещето на всяка нация и държава. А в България "Майчин дом" е символ на мястото, където се раждат деца.

Как изглежда болницата сега - говори директорът ѝ проф. Иван Костов:

Д-р Костов, с какво можете да се похвалите и за какво съжалявате като управленски решения и развитие на най-голямата акушеро-гинекологична болница "Майчин дом"?

В болницата залагаме на три основни стълба – дигитализацията на процесите, иновативните хирургични лечения и инвестициите в развитие на отделните клиники. През последните години технологиите в "Майчин дом" достигнаха високо ниво на дигитализация. Автоматизирането на процесите се разраства във всеки един аспект, като започнем от болничната система и пациентското досие до електронните подписи. Това улеснява пациентите и дава път на иновативните подходи при лечението на гинекологичните заболявания. Ендоскопската хирургия например стана основен метод на опериране. А инвестициите за развитието на клиниката по неонатология я превърна във водеща в страната и единствено там се отглеждат деца, родени със свръхниско тегло (500 гр.). Тук работят едни от най-добрите специалисти като проф. Слънчева, проф. Асен Николов, който е начело на Родилна клиника, както и проф. Виолета Димитрова, която ръководи най-голямата клиника за рискова бременност. Заедно с тях се справяме с най-тежките случаи от цялата страна. Именно затова "Майчин дом" е в топ 5 по показатели на АГ болниците в Европа след епидемията. Тогава поехме цялата ударна вълна от бременни и родилки, погрижихме се за над 400 заразени пациентки, като се родиха над 100 здрави бебета.

Колко деца са родени и на колко е спасен животът от началото на годината в "Майчин дом" и през миналата година?

За последните десетилетия "Майчин дом" е лидер по брой раждания в страната. От началото на 2023 г. родените деца са 1400, от които 45 двойки близнаци и едни тризнаци. Това е с близо 10% увеличение спрямо миналата година.

Колко са излекуваните гинекологични заболявания за същия период от време?

При гинекологичните заболявания отбелязваме ръст от около 10-15% в сравнение с 2022 г. Пандемията беше причина някои от жените да забавят своите ежегодни профилактични прегледи. В момента целия огромен поток се връща към "Майчин дом" и процентът на гинекологичните операции се повишава. "Майчин дом" се превръща в център на онкогинекологични и урогинекологични операции. Болницата е абсолютен лидер в България по отношение на онкогинекология и урогинекология.

Какво отчитате като успехи по отношение на лекарите в болницата – разширение на експертиза? Какви нови експерти се присъединиха към екипа на "Майчин дом"?

Към нас се присъединиха професионалисти, специализанти от чужбина, които са избрали пътя на развитие в страната. Колегите са разделени на два екипа, като в момента се оформя и трети. Разчитам на младите и образовани кадри, като постепенно те ще надграждат своите професионални качества. Те работят усилено в направлението ендоскопска, лапароскопска роботизирана хирургия. С тяхна помощ 70% от операциите в болницата се извършват по този начин, което е изключително в полза на пациентите, защото това е атравматичен модерен метод, който позволява много по-голяма прецизност, по-малко болки за пациента и категорично по-леко възстановяване.

В последните години "Майчин дом" напредна много по отношение на технологиите и специално роботизираната гинекология с робота "Да Винчи". Разкажете повече за това.

Вече в България има над 10 робота Да Винчи, включително в много частни болници. Това е една изключително интересна роботизирана платформа, която се налага в последните 15 години в целия свят. Доайен в България е професор Горчев, с когото ние работим заедно, самият аз също активно извършвам подобни операции. Освен това съм член на управителния съвет на Дружество за роботизирана хирургия. То обхваща всички специалности, в които се практикува тя – в гинекологията, коремната и гръдната хирургия. С това нашата болница СБАЛАГ "Майчин дом" е представена в тази организация. Благодарение на иновативните роботизирани интервенции имаме прекрасни резултати. В "Майчин дом" се правят годишно около 100 успешни операции – предимно за рак на ендометриума и начални форми на рак на маточната шийка.

Какви са най-смелите Ви планове за бъдещото развитие на "Майчин дом"?

Плановете ни са свързани с развитието на отделението по хирургия на гърдата. Това е компонентът, който липсва на "Майчин дом", за да се затвори кръгът за тотална грижа за женското здраве. Ракът на гърдата е сред най-често срещаните случаи в България - шест пъти повече от гинекологичните ракови заболявания. Ние сме на първо място като брой случаи открити годишно, както и като брой починали жени. Затова работим по посока засилена превенция – първична, вторична, третична профилактика. Нашия план е болницата да отвори съвременна клиника за диагностика и хирургично лечение на рак на гърдата, а защо не и за химиотерапия, което има отношение не само към рака на гърдата, но и към рака на яйчника и шийката на матката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване