Проф. Генчо Начев: Има две прогнози за развитието на COVID-19 у нас

3299
Проф. Генчо Начев: Има две прогнози за развитието на COVID-19 у нас
Снимка: БГНЕС

Има оптимистична и песимистична прогноза за развитието на пандемията от коронавирус у нас. Оптимистичната е да се върнем на нивата на заболели отпреди три месеца. Песимистичната е да стигнем нивата на Чехия - 600 заболели на 100 000 дневно, което е ужасно. Дано да е нещо по средата. Не вярвам, че ще стигнем оптимистичната, но дано не стигнем тези 600 заболели, защото мисля, че тогава системата няма да издържи. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на болница "Св. Екатерина" проф. д-р Генчо Начев.

В никакъв случай не мога да кажа, че системата е в хаос, но има трудности. Има конкретни разпоредби какво трябва да се прави, добави той.

Рекорден брой починали от коронавирус за денонощие, огромен ръст и при новите случаи

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза сериозен ръст и като абсолютно число, и като процент положителни тестове. За 2 ноември о...

По думите му взетите от здравното министерство мерки са навременни. Никой не е очаквал, че ще има такъв бум на заразените. Мисля, че рестрикциите закъсняха, отбеляза проф. Начев.

Ние сме във война и трябва да се използват всички възможни средства, за да се победи противника. Една от тях е извънредно положение, посочи проф. Начев.

Едва ли има човек, който може да се съгласи с това, че пациент може да почине заради това, че разкарван в 4-5 болници. Министърът е прав да е гневен в случая. Имаше разпоредба отпреди близо 10 дни 10% от леглата да са за COVID пациенти. Не може да има болница, която да иска да бъде "чиста" и да не приема пациенти с коронавирус. Това е пълна илюзия. Затова всяка една болница, независимо колко е специализирана, трябва да се подготви и да има легла за такива пациенти, коментира проф. Генчо Начев.

За буферните зони в болниците и мобилните пунктове за тестване

Училищният директор Диян Стаматов също е с коронавирус

Директорът на столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов също е с COVID-19, съобщи самият той във Facebook. ...

От 6 ноември, 13.00 часа, трябва да има мобилни пунктове за тестване за COVID-19 пред всяка болница, заяви проф. Генчо Начев. По думите му става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши, допълни проф. Начев.

В тези пунктове, за които настоя премиерът Бойко Борисов вчера, ще се правят антигенни тестове. Това са по-бързи тестове от PCR - за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус, обясни пдиректорът на болница "Св. Екатерина". Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави. По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com