Проф. Ива Христова: Няма ламбда вариант на COVID-19 в България

7759
Проф. Ива Христова: Няма ламбда вариант на COVID-19 в България
Снимка: БГНЕС

"Няма ламбда вариант на COVID-19 в България, въпреки появилата се информация, че има засечени такива случаи в Австрия и Испания". Това обясни в ефира на Нова тв директорката на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Ламбда вариантът се шири в Южна Америка, а у нас е предимно са делта и алфа варианта. Ламбда не е от четирите основни, будещи безпокойство варианти, които се следят от Световната здравна организация, но може в бъдеще да бъде заплаха, отбеляза проф. Христова. "Той не е толкова инфекциозен за разлика от делта, който е залял света", обясни проф. Ива Христова и обясни, че ваксините много добре реагират срещу делта варианта, а по отношение на ламбда все още няма достатъчно изследвания.

Заместничката на Кантарджиев се обърна към Господ да ни пази от коронавируса

Да се надяваме, че няма да е много висока, с твърде много случаи. Това заяви ръководителят на Националния център по заразни и паразитни...

Един на 3000 от ваксинираните се разболява от COVID-19, показват изследвания. "Ефективността на ваксините не е на 100%. Има 4% шанс да се разболеят ваксинираните, но факт е, че ще се разболеят много леко. И в щатите големият бум на заразата е от делта варианта и от неваксинираните", добави директорът на центъра по заразни и паразитни болести. Тя самата е ваксинирана и би си сложила трета доза, щом това бъде одобрено от европейската агенция по лекарствата. "Не се бави ЕМА, защото въпросът все още е дали изобщо има нужда от третата доза. Оказва се, че организмът има имунна памет. Ваксинираните сме защитени към момента. Очакваме да видим в бъдеще как ще се развият нещата", каза още проф. Христова.

"Вървим в подножието на върха на поредната вълна от коронавируса. Въпросът е кога ще стигнем пика, но при всички случаи ще минем 2000 заразени на ден. Дали ще се катерим продължително към пика не е ясно, но през септември ще има динамика. Много се надявам да могат училищата да работят на график - онлайн и присъствено, но това се определя от здравния министър", заяви проф. Христова.

Тя обясни, че сега боледуват по-младите. "Има много тежки случаи и при младите хора. Те не бива да подхождат лековерно. Редица фактори допринасят да бъде подтикнат имунитетът и те са по-податливи на цитокинова буря", каза проф. Христова и посъветва родителите да ваксинират децатата си над 12 г. В последните дни тя наблюдава интерес към ваксинацията. "Единствено ваксинирането може да спре мутациите и да се предпазим от заразата", предупреди тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com