Проф. Миланов: Медиите са виновни за нападенията над лекари

22609
Проф. Миланов: Медиите са виновни за нападенията над лекари
Снимка: БГНЕС

Не, няма промяна спрямо лекарите, въпреки криминализирането на нападенията над медицински работници, които си изпълняват работните задължения. Това заяви проф. Милан Миланов.

Според статистиката през 2013 година е имало 225 нападения над лекари. Слушах вчера кмета на Ботевград за случая с д-р Маринова – ми той обясняваше, как не бил свързан със случилото се. Е на кого е болницата в Ботевград, попита проф. Миланов пред Нова телевизия.

Комоцио и синини - поредният брутален случай на бит лекар

Комоцио, посинени очи, шевове на главата – това е последицата за д-р Маринова от „Спешна помощ” в Ботевградска област...

Преди няколко години започна целенасочена атака от медиите срещу лекарите. Тези, които започнаха това нещо, не осъзнаваха какво ще се случи. Не осъзнаваха и, че ще доверието ще се изчисти след десетилетия, продължи Миланов. Той не отрече, че има случаи на лекари, които са бъркали и са се отнасяли лошо с пациенти, но това било системна грешка. Не съм чувал лекар да отиде и да нарани някого, подчерта лекарят.

Сега, ако този „калтак”, който си е позволил да удари жена (бел. ред. – д-р Маринова) – оставете, че е лекар, тя е жена, не знам. Преди две години мой колега беше пребит в заведение с верига – отива в „Овча купел” по сигнал на сватба и какво се случи? Не е до етнос – в Шумен бизнесмен нахлу в спешното и преби наш колега, продължи да изброява проф. Миланов. Наказания трябва да има, но това няма да овзъмезди пострадалите, добави той пред Нова телевизия.

Проблемът с агресията с лекарите е заради затруднения достъп на пациенти. Всеки пациент се счита за спешен и това затруднява страшно много, твърди д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в „Спешна помощ”. Тя посочи, че отговорът е в новата концепция за правила на работа точно в „Спешната помощ”. Това са световни стандарти да се утвърди кой е спешен и кой може да почака, подчерта д-р Кателиева. От години говорим за радиостанции за „Спешна помощ”, за да могат да реагират и другите служби за спешно реагиране – и това трябва да се направи, заяви лекарят.

Дребнотемие, коментира проф. Миланов. Това е обществен проблем, а не тези неща, които изброява колежката. Ако дадем превес на полицията, няма ли да се обърнат нещата? Направихте ли герой Петко от Лясковец – убиец на барети? Направихте ли герой, убил банкерка на Уникредит? Ще пращаме барети да се бият вместо лекарите ли, попита проф. Миланов. Не можем да въоръжим лекарите, да вкараме полицаи в линейките. Случаят с д-р Маринова е случай на „Спешна помощ”, а тя пострада. Сигурен съм, че мотопедът, с който я удариха, е краден или „тафтарисан” по втория начин. В тежка хуманитарна криза е България, истинска джунгла – ако си ягуар, печелиш, ако си заек – в торбата, завърши проф. Миланов.

Милан Миланов: Държавата не плаща здравните осигуровки, това е проблемът

С това колко хора са неосигурени се спекулира. Това каза проф. Милан Миланов, който смята, че 300-400 души, които работят, не плащат ос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване