Проф. Начев: Дисциплина ни е нужна, не повече мерки

3657
Проф. Начев: Дисциплина ни е нужна, не повече мерки
Снимка: БГНЕС

Като мерки в България се справяме за момента добре, но като дисциплина все още има какво да се желае, каза още той. Липсата на персонал е стар проблем, трябва да мислим за организацията на работа по всяко време - там където тя е добра, ще продължажва да е добра. Всичко опира до хората - инструкции има, те са добри, важно е да се прилагат. Това каза пред БНТ проф. д-р Генчо Начев, Изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

"Мисля, че се справяме добре. Доказателство за това е, че са ограничени случаите на болни с коронавирус – около 200. Това, което правим в България е пример за голяма част от останалите страни в Европа", каза проф. Начев.

Взети са мерки и не трябва да се създава паника. Да не забравяме, че смъртността от коронавирус е около 3.2%, смъртността от грипа досега е от рода на 5%. Мисля, че една изкуствена паника е много излишна. Има нещо много положително в тази медийна атака в момента – хората започнаха да си мият ръцете. Започнахме да мислим и за хигиената си, подчерта той.

Кой е най-ефективният сапун срещу коронавируса?

Кой ще покрие загубите на болниците? Това е политическо решение. Частните болници ще се включат по-слабо от държавните - затова обаче трябва да се реши от политиците, подчерта проф. Генчо Начев.

Стана ясно вече, че от отделения с болни от коронавирус няма да се изписват пациенти - кой ще поеме техните разходи? Това също трябва да бъде обсъдено между синдикатите и министерствата. Някой трябва да плаща - не може за сметка на годишната отпуска да се поема карантината. Тук не става въпрос да се плаща на пациента, а за загубите на болниците. В частните болници - загубите ще са най-малко - ще ги покрият частниците. За държавните болници - вече държавата и общините трябва да поемат щетите, категоричен е професорът.

Коронавирус: В много краен вариант, вероятно ще мобилизираме пенсионирани лекари и медицински сестри

Какви са взетите мерки и подготовката за борба с евентуална епидемия от коронавирус – здравният министър Кирил Ананиев даде съотв...

Според проф. Начев няма място за тревога, че две от най-големите болници у нас – ВМА и "Пирогов" – са изчерпали за момента капацитета си да приемат нови болни от коронавирус.

Той смята, че системата на здравеопазване разполага с достатъчно легла и в други болници могат да се разкрият отделения.

"Няма недостиг на легла. Болниците трябва да вземат мерки. Най-напред трябва да се погрижим за екипите, които ще обслужват болните", посочи проф. Начев.

Според него държавата трябва да отчете, че има болници, които не разчитат на нея. "Дълг не всички нас е да помогнем с каквото можем, включително и с това, че не разчитаме на държавната помощ", подчерта проф. Начев. В болница „Св. Екатерина“ сме направили всичко необходимо, закупили сме гащеризони, ботуши, не сме чакали държавата да даде.

Проф. Начев заяви, че в "Св. Екатерина" са спрели всички планови операции вече втора седмица, но се извършват операции по спешност. Така за последните дни са излекувани четири инфаркта, извършена е съдова операция, поставен е песмейкър и др. "До края на извънредното положение не трябва да се планират планови операции, но всеки, който смята, че има нещо спешно трябва да постъпи", категоричен е той.

Психолози работят с барикадиралите се в Народното събрание медицински сестри? (ВИДЕО)

04:41 часа, 6 март, 2020 година. В ранните часове на шестия ден от протеста на медицинските специалисти под прозорците на властта, се р...

При спешни операции. Има карта на движение на пациента – той се изолира, правят му се последващи тестове, за да потвръдим резузлтат- дали има коронавирус преди да бъде изписан.

"Направили сме една карта от постъпването на пациента в болницата до неговото изписване. Направили сме клип, в който се показва как се събличат и обличат защитните облекла, как се интобира пациент. Чакаме днес или утре тестове за бързо разпознаване. Правим всичко това със средства собствени, не разчитаме на държавата", подчерта проф. Начев.

По повод новосформираният Медицински съвет към Министерския съвет професорът е категоричен: "Не съм привърженик на много мнения. От много мнения файда няма, полза няма. Има нужда от действия".

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март

За протеста на медицинските сестри в Партийния дом

Медицински сестри протестират в сградата на Народното събрание (ВИДЕО)

Поредна вечер на протести на медицинските специалисти под прозорците на властта. Освен с палатков лагер пред Министерски съвет, част от...

"На мен ми хареса един коментар: Ако това, имам предвид протеста в бившия Партиен дом (бел. ред. - на медицинските сестри), беше се случило в една сериозна държава - примерно в Капитолия, САЩ, в Бундестага в Германия, Франция или където и да било, щяха да ги изкарат пакетирани. Такъв беше коментарът. Хареса ми, защото ние не разграничаваме свободата от свободията. Да, всеки има право да протестира, но без да нарушава обществения ред. В случая имаме нарушаване на обществения ред. Аз лично не подкрепям такъв тип протест.", коментира проф. Начев.

"Аз бих предложил друго, тези сестри да дойдат в "Св. Екатерина" за три месеца. Заплатата, която ще получават, ще е между 2000 и 2500 лв.  - при условие, че работят в реанимация и евентуално в инвазивна кардиология. И да видим дали ще издържат и ще им е до протест след това. Защото парите са важно нещо, но още по - важно е да има правила за разпределение на тия пари. Не може да се дава на всички по равно, след като дейността и ангажираността на всички е различна.", каза още той.

"Според мен те трябва да спорят за това, че професията медицинска сестра трябва да бъде професия "милосърдна сестра", каквато е била преди" - така професорът отхвърли исканията на протестиращите им професията да бъде защитена в отделен закон." Отношението на медицинските сестри към пациентите, които идват, трябва да бъде като към родител, като към брат или сестра, като към най- близките хора, за съжаление, не на всякъде е така. Обикновено не са виновни самите сестри, а ръководството, което не изисква. В зависимост от тяхното отношение, доверието на пациента е едно или друго, а когато доверието е високо, ефектът от лечението е по-добър", приключи темата той.

В "Св. Екатерина" е много важно това - когато минава визитация сестрата да знае - този пациент има ли близки, брат или сестра, каква е историята му, ако тя не го знае, значи не е милосърдна сестра и не е за там, отсече Начев.

Същото касае и лекарите - но говорим за протеста на медицинските сестри, лекарите не протестират все още, каза той."Лекарите имат много за какво да протестират", но не по начина на медицинските сестри - затова е Блгарският лекарски съюз, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com