Проф. Радка Аргирова: Епидемията у нас не се ръководи, а само наблюдава

4615
Проф. Радка Аргирова: Епидемията у нас не се ръководи, а само наблюдава
Снимка: БГНЕС

Няма адекватна информационна кампания за ваксинацията. Почти една година след началото на пандемията у нас е време вече за изводи и равносметка. Това и очаква проф. Радка Аргирова от Националния оперативен щаб.

Според нея епидемията у нас не е била ръководена, а наблюдавана. "Време е за преглед и изводи, включително и за това, което не сме свършили, коментира Аргирова в студиото на БНТ. Няма никаква комуникационна стратегия по отношение на ваксинацията.

Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

Да има ясна и достъпна информация по отношение на ваксините срещу коронавирус за всички – по-точно за възможни алергични реакции,...

В момента тя участва в едно обучение на личните лекари за ваксините и по думите й по никакъв начин не можем да виним лекарите, че не са информирани. Все още няма едно сериозно ръководство на ваксинационния процес и България остава на последно място по брой ваксинирани. "Това е ужасно", възкликна Радка Аргирова.

Тя се противопостави на разпространеното мнение, че ваксината на "Астра Зенека" не бива да се прилага на възрастни хора, над 60 - 65 години. Отказът на страни да използват тази ваксина, всъщност не е отказ, а изчакване на последващи резултати от изследванията, обясни Аргирова и посочи резултати, публикувани през изминалата седмица, които показват, че ваксината може да се прилага на хора от 18 до 118 години.

Също така няма ваксина, която да не може да се поставя на бременни жени, а на зрителски въпрос дали ваксина може да предизвика автоимунни заболявания, проф. Аргирова онемя и се възмути от фалшивата новина.

Не се знае дали няма да достигнем колективен имунитет, проблемът е, че никой не знае колко са преболедувалите, тъй като много не се изследват, посочи още Радка Аргирова.

По въпроса за развитието на вируса и изследване на произхода му от Ухан, Радка Аргирова обясни разликата между вариант и щам. При варианти на вируса, каквито имаме до момента, имунният отговор е един и ваксините действат. В даден момент от развитието на вируса в нов щам, това може да се промени и тогава ще имаме сериозен проблем. На този етап това не се случва.

Проф. Аргирова: Смъртността от COVID-19 е проблем заради здравната система

Въпреки изменчивостта си, SARS-CoV-2 има стабилна генетична структура – за да може да разчитаме на ваксина. Не се притеснявайте, ...

За разследването на СЗО в Китай Радка Аргирова обясни, че трябва да се изследва пътя на вируса от прилепа към броненосеца и дали няма междинен гостоприемник. Много е вероятно да има, а научното знание за това ще е важно, за да се види мутацията на вируса и скоростта, с която се изменя, особено на фона на очакванията на специалистите, че това няма да е последната пандемия.

Според Радка Аргирова нова пандемия най-вероятно ще има след 7-8 години и светът трябва да е подготвен за нея, въпреки сериозните инвестиции.

Вирусите, които имат потенциала на пандемия, трябва да са под специално наблюдение.

Човекът трябва да спре да мисли, че е единствен на света, заключи Радка Аргирова.

Още: Най-видният инфекционист в САЩ говори за ваксините срещу коронавирус - за страничните ефекти, кога сме защитени, кога сваляме маските

Д-р Кацаров с прогноза, че още две години ще отваряме и затваряме страната

”Кризата се наблюдава, не се управлява. Управлението предполага да имаш план, да направи прогноза и да изпревариш събитията, а в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com