Най-видният инфекционист в САЩ говори за ваксините срещу коронавирус – за страничните ефекти, кога сме защитени, кога сваляме маските

6442
Най-видният инфекционист в САЩ говори за ваксините срещу коронавирус – за страничните ефекти, кога сме защитени, кога сваляме маските
Снимка: Getty Images

Нямаше претупване, безопасността не беше компроментирана, научната част не беше компроментирана – мисля, че хората трябва да разберат това. Това заяви д-р Антъни Фаучи, водещият инфекционист на САЩ в интервю на тема "ваксините срещу коронавирус".

Фаучи говори няколко дни преди да излезе информация в специализираното научно списание Lancet колко пари са похарчени за разработка на ваксини срещу коронавирус. В световен мащаб са изхарчени поне 10 млрд. долара, като е интересно, че получилите най-много пари още не са готови. Френско-британският консорциум Sanofi и GlaxoSmithKline са взели 2,1 млрд. долара от американското правителство за своята ваксина, която е на база протеинова субединица. Също толкова пари е взела Novavax, от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, от американското правителство и от CEPI (Коалицията за иновации за готовност за епидемия), също активно подкрепяна от Гейтс. И тази ваксина е на база протеинова субединица – позната от много време насам технология. Векторните ваксини на AstraZeneca (оксфордската) и "Ясен" на Johnson&Johnson са взели 1,7 млрд. долара и 1,5 млрд. долара съответно – от американското правителство (и двете ваксини), от британското (оксфордската), от CEPI и фондацията на кънтри певицата Доли Партън. А успелите да произведат първи ваксини в света BioNTech/Pfizer и Moderna – на база информационна РНК, са получили 445 млн. долара от германското правителство (BioNTech) и 957 млн. долара (Moderna) от американското правителство, CEPI и фондацията на Доли Партън.

Ето колко милиарди отидоха за разработка на ваксини срещу коронавирус

Към февруари т.г. 289 експериментални ваксини срещу Ковид-19 са в процес на разработване, 66 от тях са в различни фази на клинично изпи...

Скоростта на разработка се базира на напредъка на науката през последните 10-15 години, поясни д-р Фаучи, специално за РНК ваксините.

"Шансът да се появят странични ефекти от тези ваксини след няколко години е изключително нисък", категоричен е Фаучи. Той посочи, че в историята на ваксиналната наука страничните ефекти са се появявали между 30 и 45 дни след прилагане, а вече всички компании, чиито ваксини са на пазара, са провели проучвания в III фаза, с десетки хиляди доброволци и няма никакви сериозни странични ефекти на продуктите им.

"Никога не съм виждал при която и да е ваксина да бъдеш ваксиниран и след например 4 години да се появи токсичен ефект", подчерта Фаучи.

Що се отнася до това трябва ли да носим маска и да спазваме мерки, дори да сме ваксинирани, отговорът беше – да. Защото ваксината пази от тежко протичане на болестта, но не и от това да разпространяваш вируса. "Можем да свалим маските тогава, когато успеем да ваксинираме толкова много хора в световен мащаб (70 – 85%), че да има колективен имунитет – т.е. вирусът да се разпространява много минимално", каза лекарят.

Германия няма да може да смогне да използва всичките ваксини, които ще получи през април

Германия ще има затруднения с използването на всички налични ваксини срещу COVID-19 през април, заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю...

Кога си защитен от ваксината – между 10 и 14 дни след втората доза, според Фаучи.

Той е категоричен, че е много лоша идея да се постигне колективен имунитет по естествен път. Причината – смъртността.

Проф. Радка Аргирова: Епидемията у нас не се ръководи, а само наблюдава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно