Проф. Радка Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните

7027
Проф. Радка Аргирова: Намираме се в епидемията на неваксинираните
Снимка: Actualno.com

В момента се намираме във времето на епидемията на неваксинираните. В тази вълна хората, които се разболяват и постъпват в болниците са хора, които не са ваксинирани. Това заяви проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на БНТ. 

В "Токуда" при разкритите отделения за коронавирус и реанимация над 95% от хората, които са постъпили не са ваксинирани. Много е важно да се знае, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора на инфекцията, изтъкна проф. Аргирова. 

Проф. Радка Аргирова: Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври

„Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса – т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липс...

Тя увери, че всички варианти на коронавируса могат да бъдат удържани от ваксината. В хора на жизненото развитие на вируса, той по такъв начин се размножава, че е възможно във всеки един цикъл в неговото размножаване, да се получат мутанти. Въпросът е кои мутанти ще оживеят след това, обясни Аргирова. 

По думите ѝ появяват се много варианти, намират своя фитнес, да се размножават, ние им позволяваме да ни заразяват, но има и такива варианти, които не намират такива условия. Проф. Аргирова увери, че вариантите, които продължават по-слабо да се разпространяват и замират, започваме да ги снемаме от списъка, който е следен. Тя увери, че в страната все още няма "Мю" и "Ламбда" варианти на вируса. 

Проф. Аргирова призова журналистите да отидат в болниците и да видят какво значи борба за глътка въздух и колко страшно това. Между 650-700 000 души са изкарали коронавируса у нас. 

Тя подчерта, че ваксинираните могат да пренасят вируса, но ако заболяват, то е съвсем слабо, с единични признаци - с главоболие, втрисане и отпадналост. Нека да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а предпазване от тежките и фатални форми на заболяване, категорична бе тя. Досега и за делта варианта, който в момента у нас доминира и срещу него ваксината е ефективна, добави проф. Аргирова. 

Проф. Радка Аргирова: Добре е да има стимули за ваксиниране

Четвъртата вълна няма да бъде толкова силна, каза пред Нова тв проф. Радка Аргирова. Единствената тревога са заболелите деца. От 16 г. ...

Тя предупреди, че мутациите и вариантите на вируса ще продължат, но само да не стигнем дотам вирусът да създаде такъв вариант и мутант, който да не се повлиява от ваксините. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще ни трябват нови, посочи тя. Тогава какво ще направим друго, запита проф. Аргирова. 

Тя напълно подкрепя решението на МЗ за третата бустерна доза ваксина - да не се избързва, защото няма нужда от нея в момента. Всички данни показват, че клетъчния имунитет работи. 

Проф. Аргирова подчерта, че ваксина за грип трябва в края на септември или началото на октомври месец. Вече сме готови с тестове за едновременно наличие на коронавирус и грип. 

Прочетете още по темата: Проф. Радка Аргирова: Децата са в опасност

Проф. Радка Аргирова: Децата са в опасност

„При тази вълна специфичното е детското население. То не е никак добре предпазено (защото има малко ваксинирани възрастни), а не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com