Прокуратурата е убедена, че медицинският одит е прикривал лекари след смъртни случаи

2596
Прокуратурата е убедена, че медицинският одит е прикривал лекари след смъртни случаи
Снимка: Getty Images/Guliver

В общо 11 случая,  които са завършили с летален изход след лечение в болница, няма сезиране на прокуратурата от страна на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО). В седем от тях са починали бебета, при шест смъртта е настъпила при раждането. Има установени нарушения от страна на екипите, но въпреки това няма нито едно съставено наказателно постановление. Това потвърди говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова във връзка с поредния скандал в здравеопазването ни, който доведе до отстраняването на директора на ИАМО Златица Петрова.

Арнаудова уточни, че порочността на практиката се състои в това, че в дори в случай на жалба от ИАМО може да отменят постановлението, защото е допуснато агенцията да вземе решение дали да се постави изобщо началото на производство, т.е. това е имитираща дейност.

Прокуратурата започна разследвания на здравеопазването ни заради смъртни случаи

Променете вътрешните правила, по които действа Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) - това поиска от здравния министър Върховн...

Говорим за съвсем друго нещо, не за некомпетентност. Давани са указания на проверяващите от ИАМО как да правят проверка и са поправяни констативни протоколи, заяви Арнаудова. Тя добави, че има данни за контакт с конкретни лекари и управители на болници. Според нас става въпрос за облагодетелстване на конкретни лица – в някои случаи извършилите лечението лекари, в други – управители на болници, каза Арнаудова. Тя отказа да съобщи за колко болници става въпрос, но уточни, че не са само 11-те смъртни случаи – има и други, които не са завършили със смърт. Прокуратурата е проверила над 600 сигнала, преди да излезе с официалната си позиция от вчера (14 юни).

По информация на Нова телевизия държавното обвинение се е задействало след сигнал от Димитър Евлогиев, бивш главен секретар на ИАМО. Арнаудова засега не потвърди ще има ли обвинение срещу Златица Петрова, но увери, че ще има информация на по-късен етап.

В масовия случай, проверката от двама-трима инспектори от ИАМО, след които не се случва нищо – заради намеса на няколко души по веригата, заяви Евлогиев. Причината – трябва да има одобрение на написаното от проверката от няколко контролни звена в ИАМО. Подписал съм се, че това е корупционна среда – защото има предпоставки за злоупотреби, каза Евлогиев. И добави – вчера ми направи впечатление, че здравният министър едва ли не чува за пръв път, а имам входящ номер от подадено от мен писмо в министерството.

Конкретен случай

Лекарите се канят да не изпълняват лимитите за лъчетерапия

"Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били против лимитите за онкоболни и вярвам, че става ...

В многопрофилната болница в Стара Загора току що родено дете почива. То било родено с проблеми и е лекувано два месеца и половина, но новороденото почива, разказа директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Обект на разследването е акушеро-гинекологичната клиника, а ръководството на болницата се намесило и почнало да разследва „след публикации в медиите”, по думите на самия Йовчев.

Майката, обаче, твърди, че до фаталния край се е стигнало заради немарливост на лекарския екип. Според нея лекарите са се забавили със секциото и заради това момченцето се е родило с увреждания и е починало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com