Променят Закона за здравето заради мнимите лечители

3236
Променят Закона за здравето заради мнимите лечители
Снимка: БГНЕС

Случаят с Кармен Лазарова ни дава посоката за промени в Закона за здравето. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка със случая с медиума Кармен Лазарова, която организира група до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова.

Той уточни, че Министерството работи по този закон от по-малко от месец. „Установи се, че Кармен не е в регистъра на Районната здравна инспекция за извършване на регламентирана дейност, така че по своята същност тя е извършила нарушение, вследствие на което ще последва и съответното наказание“, каза министърът.

Вървим към електронно здравеопазване

Министерство на здравеопазването е насочило усилията си в развитието на електронното здравеопазване, посредством изпълнението на проект...

Ананиев уточни, че то може да бъде до 10 000 лв. „Разбира се, трябва да изчакаме наказателното постановление. Така или иначе наистина тя е правила и извършвала дейност, която не е регламентирана в Закона“, каза той. На въпрос дали е взимала пари за тази дейност, министърът отговори, че няма такава информация. „Мисля, че никой не работи безплатно на този свят“, коментира Ананиев. Във връзка с нейния сайт Ананиев заяви, че след като ще има наказателно постановление, би трябвало сайтът ѝ да бъде закрит.

На въпрос дали трябва да има такива случаи, за да се прави проверка и дали ще се проверяват други лечители, Ананиев заяви, че проблемът е по-сериозен. „Със сигурност има и други лечители, които прилагат лоши практики. Това ми дава основание, че трябва Законът за здравето да бъде променен по някакъв начин и да се регламентира много по-добре дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена. В това число и засилване на контрола“, заяви Ананиев.

Според него в закона трябва да се предвиди и детайлно разглеждане на видовете наказания в зависимост от нерегламентираната дейност.

Ако със стандарта за управление на болниците нивото на просрочието се запази или намалява, няма проблем хората да получат допълнително материално стимулиране, заяви Ананиев в отговор на въпрос на депутата от „БСП за България“ Георги Гьоков за единния финансов стандарт за управление на държавните болници, предаде Фокус.

Той поясни, че целта на стандарта не е да спестява средства, а да повишава ефективността на средствата. „Когато се прави анализ на текущите просрочия за тази година спрямо предходните се приспадат всички просрочени плащания, несвързани с решение на ръководството на самата болница. Увеличението на минималната заплата не зависи от тях. Този преразход ще го свалим. Увеличението на регулираните от държавата цени, ще го свалим. Излиза някакъв друг еднократен разход, ще го свалим. Ние ще правим съпоставка между равнопоставени при равни условия определени просрочия. Ако има и при това положение завишаване на просрочията, значи нещо куца в цялото управление и мениджмънт на болницата“, допълни министърът.

Ананиев: Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места

Общините да субсидират дейността на аптеките в малките населени места препоръча министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от парламе...

Няма да се спестяват пари от спешната помощ, каза още министърът. Сумата за спешната помощ през тази година за областните болници няма да бъде по-малка отколкото през миналата година, увери той.

Министър Ананиев допълни, че ще се сключат договори с всички спешни центрове, с които е имало договори и през миналата година. Може да има промяна във финансирането на един или друг център, но то ще бъде на база преминал болен, каза още той.

По думите му в момента се събира информация и ще се направи анализ, за да може от следващата година да има диференцирано плащане на база качество и количество оказана помощ, предаде бтв.

Министър Ананиев каза още, че са подписани договори с държавните и общински лечебни заведения и вече им е изпратен аванс. Започваме ритмично финансиране на тези лечебни заведения на месечна основа, за да има регулярни плащания, каза още той.

Моментното решаване на проблема с липсата на лекари в системата на ТЕЛК са мобилните групи, а генералното е разработване на нова наредба, коментира още Ананиев във връзка с проблем в Димитровград, заради липсата на белодробни лекари, което от своя страна води до забавяне на ТЕЛК-ове.

Личните лекари и здравните инспектори излизат на протест

Здравни инспектори и общопрактикуващи лекари излизат на протест в столицата. Служителите на регионалните здравни инспекции в страната щ...

По думите му генералното решение на нещата е разработваната нова наредба от страна на министерството.

„Дадохме възможност в ТЕЛК да работят лекари, не само по трудови правоотношения, а да работят на граждански договор и на намалено работно време. Имаме възможност да увеличим хората, които работят в тази система. Много разчитаме на това, уточнихме със съответните пациентски организации. Стигнахме до висока степен на договореност. Може би след като изтече едномесечния срок, вие ще видите една наредба, която функционира добре и поправя редица грешки“, заяви министърът. Той поясни, че ще проследи конкретния случай за Димитровград.

Проблемът с недостига на инсулин ще бъде решен с новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, допълни министърът. Ананиев поясни, че процесът, който се предвижда в закона, не може да допусне такава липса. „Да се надяваме, че народните представители в бърз порядък ще приемат този закон“, каза Ананиев и посочи, че така ще се реши проблемът не само с недостига на инсулин, но и за други лекарства.

Във връзка с обществената поръчка за ваксините на децата, Кирил Ананиев увери, че няма да има никакъв проблем. „Необходимото количество ваксини ще бъде осигурено, няма да има прекъсване на терапия на тези деца“, заяви министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com