Проверяват се повторно 8 проби за коронавирус

3658
Проверяват се повторно 8 проби за коронавирус
Снимка: БГНЕС

8 проби от Националната референтна лаборатория за коронавирус се проверяват повторно, защото са съмнителни, те са от Габрово и Плевен. Това заяви началникът на Националния щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Иначе има 27 отрицателни проби във ВМА, по 20 в Стара Загора и Варна. Към ВМА се предвижда отваряне на още един консултативен кабинет за коронавирус, включително за консултации за случаи, които ще са под домашна карантина.

Мутафчийски обаче каза и добра новина - "приключваме с грипната епидемия". Той го обяви, въпреки че в Пловдив ще удължат грипната ваканция до края на седмицата. А за огнищата на коронавирус в България ще има допълнително уточнение на мерки. "Нашето впечатление е, че на повечето места се спазват препоръките", заяви Мутафчийски.

Обстановката в конкретика

Днес, 10 март, се очакват резултатите от общо 84 проби от Плевен и 47 от Габрово – на хора, които са били контактни с потвърдено болните от коронавирус. Както вече знаете, става въпрос за двама мъже в Плевен – и двамата в инфекциозно отделение на болница „Георги Странски”, както и две жени в Габрово, в същото положение като в Плевен, като едната е медицинска сестра.

Президентът на Китай отиде в Ухан - явен знак, че епидемията там преминава

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в столицата на провинция Хубей - мястото на зараза с новия коронавирус. Посещението не беше в...

В Свищов вече има двама изолирани пациенти заради съмнение за коронавирус – чакат се резултати от пробите им. Пред Actualno.com лекар от болницата даде повече подробности – става въпрос за двама мъже, като и двамата са развили пневмония, след като всичко е започнало като грип. Единият мъж е по-млад, другият е на 70-годишна възраст. Младият мъж вече е в период на оздравяване, докато по-възрастният мъж все още е в по-сериозно състояние, но не критично. Той е прекарал инсулт, има съпътстващи хронични заболявания. Нито един от двамата мъже не е бил в Италия и не се знае някой от тях да е бил в контакт с хора, ходили в рискови региони в чужбина. Кръвните им проби са пратени за изследване в София още снощи. В Севлиево също има съмнение за коронавирус при 1 човек.

Кметът на Габрово Таня Христова увери пред БНТ, че социалните услуги продължават да се изпълняват – като например осигуряването на храна от финансирани от общината и държавата кухни. А за административните услуги Христова увери, че има създаден механизъм – да има колкото се може по-малко контакт и да се действа по електронен път, колкото е възможно. До второ нареждане са преустановени съдебните заседания в Окръжен съд-Габрово.

В парламента също влизат в сила нови мерки. На заседания, включително на комисии, ще се допускат само акредитирани представители на медиите. Спират се командировките на депутати, няма да има кръгли маси и културни събития. Депутатът от НФСБ Валентин Касабов пък предложи на входовете на сградите на Народното събрание да бъдат инсталирани термокамери като предпазна мярка и да не се стига до принудителна ваканция. По думите на Касабов пред бургаското издание „Флагман” цената на една термокамера в Европейския съюз била около 25 000 евро. Имало обаче и качествени китайски варианти за около 4500 евро. Срокът на доставката бил около 30 дни. А Касабов ще представи предложението си пред коалиционните партньори днес, 10 март.

Наука

Според доцент д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лабораторията по експериментална лаборатория „Стефан Ангелов” към БАН, огромният брой заболели с коронавирус изобщо нямат симптоми и карат болестта много леко. Не е правен тотален скрийнинг на населението, подчерта той. На въпрос на Нова телевизия колко биха били по-сериозно болните, ако всички в България се заразят, доцентът каза 10% т.е. 700 000 души.

Круизен кораб с италианци на борда не беше пуснат в Малайзия и Тайланд

Големият италиански кораб "Коста Фортуна" най-сетне намери пристанище, което да го приеме, след като имаше затруднение с това заради ко...

Чорбанов обясни и, че за мерките, които сега се вземат, има научни спорове – няма начин всички хора, които са без симптоми, да бъдат изолирани, е неговото мнение. Доцентът смята и, че вирусът живее буквално минути в среда извън жив организъм.

Андрей Чорбанов не е съгласен и да има крути мерки за ограничаване, като изрази съмнение, че сега мерките в Италия ще сработят. „Военни режими от типа Израел, Иран и Китай не биха могли да бъдат примери”, уточни той и обясни, че не вярва този вирус да е създаден изкуствено. Доцентът беше категоричен – вирусът е излекува от имунната система, когато тя е достатъчно подпомогната.

Междувременно, Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ извади препоръки за работа с болни от COVID-19, според които носенето дори на маска от най-нисък клас, вместо респиратор, представлява достатъчно добра защита. Разбира се, условието е маската да се сменя на определен период от време.

Още: "Италия - в центъра на коронавируса, по света има над 3000 нови болни"

"Японски правителствен екип от учени: Коронавирусът едва ли ще изчезне с топлото време"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com