Първият ни хеликоптер за спешна помощ все още не е готов да лети

1456
Първият ни хеликоптер за спешна помощ все още не е готов да лети
Снимка: БГНЕС

Първият хеликоптер, който пристигна у нас, трябваше вече да е летяща линейка. Оказва се, обаче, че ще има забавяне. Един месец се оказа твърде кратък срок за лицензирането на първия хеликоптер за въздушно спасяване у нас.

Какви са причините?

В позиция от транспортното министерство обясниха това с по-късното пристигане на въздушната линейка. Здравният министър обаче посочи друга причина - техническа. "Има някои допълнителни технически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който сега дойде в България. Дребни неща са, но той трябва да бъде напълно годен”, заяви Хинков.

ОЩЕ: Първият ни хеликоптер за спешна помощ е тук: Кого ще спасява? (ВИДЕО)

За технически проблем загатна и транспортният министър. "Това е приемно-предавателен протокол, при който са констатирани недостатъци, които естествено, че са отстранени към момента", заяви министър Гвоздейков.

Така към днешна дата хеликоптерът има българска регистрация, но очаква да бъде потвърдена летателната му годност – в срок до седмица. След получаването на лиценз, всеки от шестимата пилоти трябва да премине обучение от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегля срока за спасителните акции по въздух за края на март.

Има ли медицински екипи?

„От нас се иска да е осигурен медицински екип, да е осигурена базата с всичко необходимо за връзката на медицинския екип. Ние сме готови с това”, заяви д-р Георги Деянов, директор на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух, пред Нова телевизия.

Когато всички процедури бъдат завършени, именно Центърът за спешна помощ по въздух ще е точката на координация на действие при всяка потенциална акция в бъдеще.

ОЩЕ: Въздушната спешна помощ - в стандарта по Спешна медицина

„Сигналът идва в 112, оттам най-близкото ЦСМП изпраща екип, този екип преценява какво е състоянието на пострадалите, къде е най-близката болница, дали тя може да осигури адекватното лечение на пострадалия пациент и ако е на по-далечно разстояние и не може – се свързват веднага с нас”, разясни д-р Георги Деянов.

„Тук имаме четирима диспечери, които ще извършват връзката с авиационния оператор, с болницата”, заяви д-р Диян Ганев, ръководител на Координационна централа към ЦСМПВ.

Този екшън план ще се задейства, ако транспортирането на пострадалия до най-близката болница ще отнеме повече от 30 минути, или когато състоянието му изисква по-високо ниво на медицинска грижа, спрямо наличното наблизо. Както и в случай на масови инциденти.

„Въздушният оператор преценява дали метеорологичните условия позволяват да излети хеликоптерът и ако всичко е наред, той излита с екипа, На теория го знаем – чакаме практиката, за да видим дали наистина така ще стане”, каза д-р Георги Деянов.

В очакване спешната помощ по въздух да заработят над 100 лекари и медицински сестри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com