Решават по Коледа данък "доктор"

5660
Решават по Коледа данък "доктор"

Без промяна в таксите за членския внос на докторите. Така приключи извънредният 3-дневен събор на Българския лекарски съюз (БЛС) в Равда. Причината бе, че делегатите изобщо не стигнаха до дебати и гласуване по тази точка, предаде Стандарт нюз.

Предложението за новосъздадения ден по-рано акредитационен съвет глътна по-голямата част от времето, предвидено за дискусии, но в крайна сметка бе прието. Неразгледани останаха и общите правила за добра медицинска практика. Всичко това ще бъде дискутирано на следващия събор през декември, решиха делегатите.

Колективна оставка на лекари и медсестри

Всички лекари и половината от медицинските сестри и лаборантите от кръвния център в Стара Загора подадоха молби за напускане в знак н...

Преди да обявят финала на форума, лекарите приеха единна декларация, адресирана до правителството и парламента. В нея те изразяват категоричното си несъгласие по проекта, който касае прехвърлянето на още медицински дейности от здравното министерство към касата. Недоволството на медиците е провокирано най-вече заради интензивното лечение и ваксинопрофилактиката. Досега тези две дейности се заплащаха директно от здравното ведомство. Идеята е от догодина парите за тях да идват от здравната каса. Това означава, че лечението на всички неосигурени, които пристигат в реанимация, ще остава за сметка на болниците, тъй като касата няма да плаща при неплатени здравни осигуровки.

"Другият проблем е, че в момента по дейност интензивно лечение се финансират определени болници по определени критерии - те са общо около 40 на брой. Ако финансирането мине през здравната каса, предвидените по това перо 45 млн. лв. ще се преразпределят между 145 болници", коментираха лекари. Делегатите на събора подсказаха, че няма да подпишат рамковия договор, ако тези дейности действително минат през касата.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване