Решено - увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари и извън 1000 лв., давани за коронавируса

13029
Решено - увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари и извън 1000 лв., давани за коронавируса
Снимка: БГНЕС

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19 - 1000 лв. месечно, от следващата година медицинският персонал ще получава допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. Това беше прието на второ четене при гледането на бюджета на НЗОК за 2021 година.

За лекарите възнаграждението ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Допълнителните възнаграждения няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лв.

Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха спорно на първо четене

Бюджетите на НЗОК и ДОО минаха твърде спорно на първо четенe. Единият бе приет с едва 75 гласа „За“, а другият с 95. Не е с...

Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г. Повече пари ще има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Опозиция

Проф. Георги Михайлов от БСП предупреди, че има "разпарчатосване" на резерва на НЗОК по отделни видове дейности. Той подчерта, че извън COVID дейностите, всичко друго е замряло и се дават 85% на лечебните заведения "неясно защо" - в смисъл, защо точно толкова, с какво е аргументирано. Как ще стигнат 100 000 000 лева за масово тестване при очаквана и трета вълна, попита той. Проф. Михайлов попита и защо няма пари за лаборантните, след като има за лекарите, сестрите и санитарите, както и защо тези пари отиват в болнична дейност, след като лечебните заведения са търговски дружества и формирането на заплатите става според печалбата. А колежката му Валентина Найденова поиска по-малко пари за административни дейности на НЗОК, за сметка на повече за персонала, както и повече за дентална медицина.

Бившият социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов поиска отпадане на чл. 3 и чл. 4 от бюджета - заради свръхрегулация на системата, т.е. чрез обеми на дейности, регулативни дейности. Само след няколко параграфа се въвежда плащане на надлимитна дейност - къде е логиката, попита колежката му д-р Нигяр Джафер.

Бюджетите за 2021 г. на държавата, НЗОК и ДОО са на път към пленарна зала

Правителствените проекти за Държавен бюджет за 2021 г., бюджет на здравната каса и бюджет на ДОО бяха одобрени на съвместно заседание н...

Общо осем депутати се включиха дистанционно в заседанието, което подсигури кворума за извънредното заседание. Сред тези, които се включиха, по-известните са бившият министър на културата Вежди Рашидов, председателят на правната комисия Анна Александрова, председателят на комисията по отбрана о.з. ген. Константин Попов, както и бившият екоминистър Ивелина Василева плюс Пламен Нунев. Това обаче може да се окаже проблем, след като Конституционният съд вече гледа дело дали участието онлайн е допустимо по Конституция.

Още: "Вече ще има глоби за болници, които имат договор с НЗОК и не се съобразяват със заповеди на здравния министър за COVID-19"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване