X
 
 

Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ

5406 0
photo of Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ
Снимка: Thinkstock
Само 11% от хората у нас са си правили тест за ХИВ, а 86 на сто отричат да са извършвали такъв. Това показва ново социологическо проучване на социологически център "Тренд", направено по поръчка на Сдружение "Здраве без граници".

От изследването става ясно, че 92% от българите не познават човек, който е носител на ХИВ. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

220 нови случая на ХИВ–серопозитивни са открити от началото на 2017 г.

На 1 декември светът отбелязва Деня за борба срещу СПИН и ХИВ. Въпреки все по-голямата достъпност на информация за превенция на болестт...

Общо 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт, което показва, че по отношение на основния риск има добра познаваемост. Но 8% са на мнение, че човек може да се зарази чрез докосване или ръкостискане. Всеки четвърти (25%) смята, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант. А всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

33% от българите посочват, че знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ инфекцията при човек, който е носител на вируса. От изследването може да се направи извод, че сред българите се отчита ниска запознатост с характеристиките на ХИВ, което налага засилване на информационните кампании сред различни обществени аудитории.

76% от българите посочват, че не биха били приятели с хора, живеещи с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на вируса, в голяма степен е предпоставка за криенето на ХИВ статуса. Тук не се отчита динамика по отношение на демографските характеристики на респондентите, сочи проучването на "Тренд".

По отношение на работа, се отчита разчупване на нагласите, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни, за сметка на по-възрастните.

Осъдиха ХИВ-позитивен за умишлено заразяване на 30 жени

Съдът в Рим осъди ХИВ-позитивен мъж на 24 години затвор за умишлено заразяване на 30 жени, с които е правил незащитен секс. Подвизавай...

31% посочват, че биха общували с човек, носител на ХИВ. Тук отново се запазва съотношението по отношение на възрастта на хората.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално