X
 
 

Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ

5406 0
photo of Само 11% от българите са си правили тест за ХИВ
Снимка: Thinkstock
Само 11% от хората у нас са си правили тест за ХИВ, а 86 на сто отричат да са извършвали такъв. Това показва ново социологическо проучване на социологически център "Тренд", направено по поръчка на Сдружение "Здраве без граници".

От изследването става ясно, че 92% от българите не познават човек, който е носител на ХИВ. Само 6% от всички анкетирани пък са се чувствали изложени на риск от заразяване с ХИВ.

220 нови случая на ХИВ–серопозитивни са открити от началото на 2017 г.

На 1 декември светът отбелязва Деня за борба срещу СПИН и ХИВ. Въпреки все по-голямата достъпност на информация за превенция на болестт...

Общо 91% от хората са съгласни, че с ХИВ може да се заразиш чрез сексуален контакт, което показва, че по отношение на основния риск има добра познаваемост. Но 8% са на мнение, че човек може да се зарази чрез докосване или ръкостискане. Всеки четвърти (25%) смята, че човек може да се зарази с ХИВ от неизмити прибори в кафене или ресторант. А всеки пети (21%) е на мнение, че човек може да се зарази чрез ползване на обща тоалетна.

33% от българите посочват, че знаят, че има лечение, което забавя развитието на ХИВ инфекцията при човек, който е носител на вируса. От изследването може да се направи извод, че сред българите се отчита ниска запознатост с характеристиките на ХИВ, което налага засилване на информационните кампании сред различни обществени аудитории.

76% от българите посочват, че не биха били приятели с хора, живеещи с ХИВ. Това обществено разбиране и дистанциране на хората, носители на вируса, в голяма степен е предпоставка за криенето на ХИВ статуса. Тук не се отчита динамика по отношение на демографските характеристики на респондентите, сочи проучването на "Тренд".

Осъдиха ХИВ-позитивен за умишлено заразяване на 30 жени

Съдът в Рим осъди ХИВ-позитивен мъж на 24 години затвор за умишлено заразяване на 30 жени, с които е правил незащитен секс. Подвизавай...

По отношение на работа, се отчита разчупване на нагласите, като 27% от хората посочват, че биха работили с човек, който е носител на ХИВ. Младите хора в по-голям дял са склонни, за сметка на по-възрастните.

31% посочват, че биха общували с човек, носител на ХИВ. Тук отново се запазва съотношението по отношение на възрастта на хората.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.