Само за година 285 недоносени бебета се родили в Сливен

27118
Само за година 285 недоносени бебета се родили в Сливен
Снимка: бгнес

Сливен е на едно от челните места в страната по брой недоносени деца, информира неонатологът от МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Таня Праматарова. През последните десет години средният процент за страната се задържа малко под 10 , като последните статистики сочат 9,7 процента. За миналата година в Сливен родените деца с ниско тегло са 16, 76%.

От 1500 родени бебета в Сливенската болница 285 са недоносени. По-голямата част от недоносените бебета са на жени от ромски произход.

„Живеем в град, в който голям процент от населението е от ромски произход. Техният бит, начин на живот и разбиране на живота е коренно различен от нашия. Нормалната възраст, на която раждат момичетата при тях, е 11-12 г. Наблюдава се необхващане на бременноста, бременните не посещават консултации и постъпват в родилните отделения в последния момент", каза д-р Праматарова.

Германия въвежда трети "неопределен" пол

От утре (1 ноември) Германия ще бъде първата европейска страна, въвела трети "неопределен" пол за новородените, съобщава "Шпигел". Род...

Лекарите не могат да разчитат и на адекватни грижи след изписването и са свидетели на последващи постъпвания на децата и техните майки. „Това ни натъжава и обезсърчава, защото сме положили толкова много грижи и са вложени много средства", допълни тя. Престоят на едно недоносено бебе на ден струва около 1000 лв.

Д-р Праматарова припомни, че отделението е ремонтирано в началото на тази година, създадени са много добри условия за работа и грижа за бебетата с необходимата апаратура. Въпреки това отделението има нужда от нова реанимационна маса, от имфузионни помпи, теглилки и нови кувьози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com