Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лечение на починало дете след 7-годишно дело

7733
Семейство осъди здравното министерство и НЗОК за отказано лечение на починало дете след 7-годишно дело
Снимка: личен архив

След седем години съдебна сага родителите на починало дете осъдиха министерството на здравеопазването и здравната каса за отказано лечение в чужбина. Двете институции трябва да платят 100 000 лв. на семейството, постанови окончателно Върховният административен съд, съобщи "Лекс".

Върховните магистрати са потвърдили решението на Пловдивския административен съд, обявено миналата година. Преди 4 години друг състав на съда също осъди министерството и съществуващия тогава Фонд за лечение на деца да обезщетят родителите, но решението беше отменено от Върховния административен съд. При повторното разглеждане на делото магистратите приеха, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която е правоприемник на закрития Фонд за лечение на деца.

12-годишно дете почина заради отказвана многократно животоподдържаща терапия

Отказана медицинска помощ вероятно е довела до смъртта на 12-годишно дете от ловешкото село Бежанoвo. Родителите му ще търсят отговорно...

Момиченцето на ищците е родено през 2007 г. Година по-късно му е поставена диагноза остра лимфобластна левкемия. Лекувано е у нас с химиотерапия и поддържащо лечение, но в началото на 2011 г. заболяването рецидивира. Започва нова химиотерапия, като целта е последваща трансплантация на стволови клетки.

За донор е определена сестрата на детето. Родителите кандидатстват пред Фонда за лечение на деца, но той им отказва лечение в чужбина с аргумента, че след като има осигурен донор, лечението може да се извърши у нас. Семейството започва дарителска кампания и заминава за Италия. Там състоянието на детето е стабилизирано за кратко, но впоследствие отново се влошава и то губи битката с болестта.

Родителите подават жалба в Комисията за защита от дискриминация, тъй като по същото време фондът изпраща в чужбина друго дете със същата диагноза. Единствената разлика между двата случая, че изпратеното в чужбина дете няма фамилно съвместим донор, поради което фондът решава, че трансплантацията у нас би била рискова. Комисията обявява, че дискриминация има и постановява, че МЗ е трябвало да създаде условия за повишаване качеството на лечението на децата с онкохематологични заболявания у нас.

Съдът потвърждава решението на КЗД и също приема, че МЗ не е изпълнявало собствената си програма за развитие на трансплантациите на стволови клетки, която предвижда подобрение на това лечение, и така не е създадена възможност трансплантацията и на другото дете да бъде извършена у нас, вместо да бъде пращано в чужбина.

Бащата на починалата заради държавата Габи: Не бих се върнал в България, защото не вярвам, че нещо се е оправило

Не срещах разбиране, а направо ми пречеха. Така бащата на починалата от левкимия Габи – Петър, си спомня за ужаса, който е изживя...

„Починалото дете на ответниците по касация е било лишено от възможност да получи адекватно лечение както в България, така и в чужбина, като свидетели на това бездействие са нейните родители. Изложеното в мотивите на съда в тази връзка се споделя напълно от настоящия касационен състав на ВАС, поради което не е необходимо да се приповтаря“, пише в окончателното решение на съда.

Дела като цитираното по-горе не са прецедент. В края на 2019 г. НЗОК като приемник на фонда за лечение на деца отново бе осъдена за отказано лечение на момиче, нуждаещо се от скъпо медицинско изделие. Успешна съдебна битка водиха и възрастни пациенти, на които МЗ не е отпуснало финансиране за операция в чужбина, припомни в. Сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване