Шефът на "Св. Екатерина": Няма да се сливат болници в София, говорим за немедицински дейности

12502
Шефът на "Св. Екатерина": Няма да се сливат болници в София, говорим за немедицински дейности
Снимка: Thinkstock

Не става дума за сливане на болници - говорим за създаване на дружество, което да подпомага административните дейности като управлението на проекти и доставките на храна. Това обясни пред bTV директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев във връзка с обединението на 9 столични лечебни заведения.

Начев подчерта, че с колегите си в здравното министерство е обсъждал структура, която даже не е самостоятелно юридическо лице и ангажиментите й са обвързани само с немедицински дейности. Директорите на деветте болници ще изберат управител, като Начев беше категоричен: „И да ми предлагат такова нещо (бел. ред. - обединение на болниците), няма да приема”.

КНСБ не одобрява основния и допълнителния здравен пакет на Москов

Не сме съгласни, че трябва да има основен и допълнителен пакет за лечението на здравноосигурените. Това заяви зам.-председателят на Ф...

Той изрази мнение, че макар поръчките на лекарства и консумативи да не са разисквани, „няма лошо” те да се правят от едно място, защото така ще може да се преговаря за по-добри цени.

Начев е съгласен и с тезата на Москов, че за здравната реформа мнението на министъра е на първо място, а не мнението на отделните шефове на болници. Шефът на „Света Екатерина” призна, че съкращения в администрацията ще има, но акцентът при тях няма да е толкова намаляването на разходите, колкото облекчаването на дейността. Той подчерта, че трябва да има координация и да не се припокриват дейностите в отделните болници.

Диспансерите

Днес се очаква здравният министър Петър Москов да посети Русе. Точно там има протести срещу намерението да се обединяват онкодиспансери и многопрофилни болници.

Емил Райнов: В здравеопазването нещата са трагични

"В здравеопазването нещата са трагични". Това коментира депутатът от БСП Емил Райнов на кръгла маса по темата, организирана от председа...

Управителят на онкодиспансера в крайдунавския град д-р Камен Кожухаров поздрави министъра за драстичната реформа, но подчерта, че реорганизацията е по-различна от тази в София и до момента не са водени преговори с общината за сливането на лечебните заведения. По думите му се създава риск след заличаването на сегашната структура, пациентите от други градове, хиляди всяка година, да не припознаят новата и да предпочетат да се лекуват в местни болници.

Друг от медиците в онкодиспансера припомни, че централизираното поръчване на медикаменти се е практикувало от МЗ и преди, като обаче не са се вземали предвид нуждите на отделните региони и се е стигало до листа на чакащите.

В подкрепа на медиците от Русе се обявиха колегите им от Велико Търново, Шумен и други градове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com