Синтетичната дрога: Афтърпарти в лудницата

106872
Синтетичната дрога: Афтърпарти в лудницата
Снимка: БГНЕС

"Мислете неограничено и поставете нова дефиниция за самия себе си! Насладете се на катастрофалната енергия, която не отминава с часове. Продуктът олицетворява липсата на граници, ограничения и забрани. Той дава безкраен фокус, добро настроение и позитивна енергия."

Това е част от рекламата на синтетична дрога, предлагана в интернет като фитнес добавка. Тези редове е прочел младеж от София, който си я поръчал. След четвъртата доза…наистина получил нова дефиниция за себе си. Обявил се за Исус Христос. От няколко месеца е на лечение в Държавната психиатрична болница в Раднево.

Наскоро, получилата публичност класация, подрежда България на трето място в Европа по употреба на амфетамини. Как изглеждат нещата в оня край, в който вече хората лекуват последиците от тях?

Според  д-р Добринов, психиатър, завеждащ Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево, класацията  не е нещо ново. В предишни доклади също беше коментиран проблемът с употребата на амфетамини в България. Това, което прави впечатление, е повишеният брой пациенти, които пристигат в психиатрично заведение с много тежки усложнения, най- вече шизофреноподобни психотични разстройства, казва той. Това са състояния на налудности, халюцинации, грубо разстроено поведение и най- вече с тежка физическа агресия, която много бързо предизвиква реакция на полиция и Спешна помощ и хората биват въдворени, понякога и по принудителен ред, в психиатрично заведение. И като цяло здравната ни система не е подготвена да приема такъв тип пациенти, твърди специалистът, който е един от малкото в страната в тази сфера. Там проблемите са много по-сложни , лечението преминава през последователни етапи и ако не бъде завършено - след овладяване на острото психотично състояние, лечението и на зависимостта, човек рецидивира и много бързо пристига пак при нас.

Дали има някакъв срок на употреба, след който започват да се проявяват последиците? Оказва се, че няма. Има хора, които са по- уязвими, от една употреба на висока доза стимуланти могат да развият такова психотично разстройство и няма как предварително това да бъде установено, казва д-р Добринов. А дали психиатрията е точното място, където трябва да бъдат насочени, има ли и други алтернативи?

При наличието на психоза препоръчително е да бъдат под медицинско наблюдение, казва д-р Добринов.  Тогава поведението е грубо разстроено и понякога опасно. Така че по-добрият вариант е психозата да бъде овладяна в медицинско заведение, след което да продължи една рехабилитация. И тук идва сериозният проблем, тъй като държавни рехабилитационни програми в България почти няма. Ако не се вземат такива мерки, състоянието обикновено се влошава, изписват се медикаменти, човекът продължава да употребява наркотици, смесвайки ги с лекарствата, нещата се усложняват още повече и се получават диагностични грешки поради липса на информация за употребата на наркотици. Човекът изглежда и се държи като шизофренно болен, вкарват го в общо психиатрично отделение, слагат му диагноза шизофрения. Никой не контролира употребата на наркотика.

В класацията, в която България заемаше трето място по употреба на амфетамини в Европа, бе отбелязана и все по-ниската възраст на употребяващите. А и точно амфетамините са дрогата на новото поколение, на учениците. С тях какво се случва, ако проявят усложнения?

Д-р Добринов твърди, че държавата ни напълно е абдикирала от този проблем. Непълнолетните са оставени на грижата на родителите. Ако бъдат консултирани с психиатър, обикновено се изписват някакви лекарства за в къщи. При тежка физическа агресия близките са почти безпомощни. Те не могат да овладеят един здрав, обикновено в добра спортна форма младеж, който е с остра психоза, който чупи покъщнина, бие майка си и баща си и няма как да бъде настанен на специализирано лечение. Проблемите са наистина много сериозни и е пълен абсурд ситуацията, в която трябва да чакаме човекът да стане пълнолетен, за да го лекуваме.

Още по-масово от амфетамините и често съвсем необезпокоявано се разпространяват дизайнерските дроги. Дали вече има хора, които се лекуват и от тях? Оказва се, че в Отделението за зависимости в Държавната психиатрична болница в Раднево има няколко такива много тежки случаи в последно време. Отделно д-р Добринов наблюдава и няколко случая с непълнолетни, пак след употреба на дизайнерски дроги. Обикновено става дума за препарати, поръчвани по интернет, с неизвестно съдържание. Ефектите са подобни на тези от амфетамините или на марихуаната., казва д-р Добринов пред БГНЕС. Лошото в момента е, че последните синтетични канабиноиди – жаргонните им имена са чай, билков тамян, бонзай, всъщност са вещества, които наподобяват действието на марихуаната, но са много по-силни и страничните ефекти и усложнения са много повече. Установените в практиката му вече случаи са с халюцинаторно параноидна симптоматика, агресия, т.е. това са хора с развита психоза в резултат от употребата на такива вещества. Много е труден контролът, на моменти- почти невъзможен. Евтини са, предлагат се свободно, във фитнес зали, в секс шопове, в увеселителни заведения, в хотели. Регистрират се по най- невероятни начини. Част от амфетаминоподобните вещества се продават като ароматизатори, като тор за папрат и теменужки- просто контролът е почти невъзможен. В същото време тежките последствия могат да бъдат наистина фатални, особено за един млад организъм, който е много по- чувствителен в тази възраст.

Дали последиците от дизайнерските дроги са обратими? В повечето случаи да, ако човек прекрати употребата на веществото. До месец, месец и нещо психозата отзвучава, казва д-р Добринов, позовавайки се на опита си. Но ако продължава да употребява, почти сигурно е, че пак ще се появи. Друг голям проблем е, че при хора, които са предразположени към някое психическо заболяване, употребата на стимуланти може да го отключи и болестта да си продължи на собствен ход. В болницата в Раднево вече има няколко такива случая, включително на млади хора, които стават редовни клиенти на психиатрията с една хронична шизофрения след отключване от употреба на такива стимуланти. Много се влошава и състоянието им, ако те подновят употребата на наркотици с вече развито психиатрично заболяване. Другата симптоматика се обостря, усложненията са много по- тежки и нещата стават много трудно лечими.

На риск ли е подложено психическото здраве на младото поколение като цяло при такава масова употреба и при неконтролираната инвазия на легалните дроги по интернет? Специалистът се въздържа от обобщения, но споделя нещо, което го впечатлява - през последните години виждаме много интелигентни, симпатични, от добри семейства деца, които дават сериозни усложнения и имат сериозен проблем, казва той. Прекратяват образование, получават здравни усложнения, т.е. перспективите за тях изобщо не са добри.

Има ли изход от този толкова тежък проблем? Д-р Добринов е категоричен - в момента напълно отсъства ангажиментът на държавата, казва той и подчертава, че оттам трябва да се започне, тъй като става дума за политики. Години наред повтаряме за нуждата от изграждане на една цялостна система за обхват, където да има и превантивни, и лечебни структури, възможности за ресоциализация, за консултиране на близките, помощ за тези семейства. На практика обаче няма никаква чуваемост от страна на държавните институции. Наскоро имах кореспонденция с Министерството на здравеопазването във връзка с неизпълнени стандарти в държавните лечебни програми, споделя д-р Добринов. Отговорът, който получих от националния консултант по психиатрия, беше, меко казано, неудовлетворителен. Нещо в стил- това са си ваши виждания. Тоест никой не държи нелошите стандарти, приети на хартия, да бъдат изпълнени в действителност. Ако организираме такива програми, което не е чак толкова трудно, проблемът може да бъде сравнително бързо овладян. Говори се много, периодично, особено на дати като 26 юни, когато всички тръгваме да се борим с наркоманиите. Не виждам, обаче, никакви конкретни действия, казва д-р Добринов. По- скоро обратното - държавни структури бавно деградират, унищожават се и хората остават наистина на самотек, на грижата на близките . Или другият вариант е, ако успеят да намерят средства за частни програми, които са сравнително високо платени и не всеки може да си го позволи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване