След патетична реч, здравният министър определи ситуацията в някои области като "изключително сериозна"

3644
След патетична реч, здравният министър определи ситуацията в някои области като "изключително сериозна"
Снимка: БГНЕС

На редовния брифинг в Министерски съвет здравният министър Костадин Ангелов посочи, че в определени области на страната ситуацията  с коронавируса започва да става изключително сериозна. Той отдава това повишение на заболеваемостта на британския вариант на вируса и посочи, че това покачване е било очаквано.

"Няма верни решения и верни модели за справяне с тази криза", допълни Ангелов в патетична реч за годишнината от пандемията у нас.

"Всеки ден здравните работници научават нови и нови неща за вируса и няма нито една здравна система по света, която да не плаща висока цена. Няма и нито една държава по света, която да не плаща с труда, доходите, икономиката и живота на хората", каза още той.

Ангелов е категоричен, че България е постигнала много за месеците на пандемията, но е допуснала и много грешки. "Който ви обещава живот без болести, ви лъже", убеден е здравният министър, който отдели и време да благодари на хората, които вярват в мерките, както и на медиците на първа линия.

Министърът на здравеопазването заяви, че ако искаме да се върнем към живот без маски и мерки, трябва да вярваме в науката, а науката в момента са ваксините.

Като притеснителна тенденция той посочи, че при посещението си в Бургас е видял хоспитализирани бебета с доказан коронавирус. Те, по негово мнение, карат вируса много леко, но при изследванията са с установена двустранна бронхопневмония.

По мнение на доц. Ангел Кунчев за момента предприемането на локални мерки, а не общонационални, е напълно оправдано, защото има области с много ниска заболеваемост и при тях не се налага затягане на мерките.

Доц. Кунчев обяснява, че решението за изнасяне на по-големите ученици на дистанционно обучение е напълно оправдано, защото има училища с по над 10 заразени преподаватели. А за да докаже ползата от ваксините, той дава пример с дом за възрастни хора, където персоналът е отказал ваксинация и впоследствие се е заразил.

Началникът на оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски също припомни "какъв напредък е постигнала България за изминалата една година". По думите му сега имаме възможност да видим каква пролет сме си спестили с мерките от миналата година.

Според него поне от 14 дни се намираме в експоненциално нарастване на случаите и в момента сме на нивото от 5 ноември. По отношение на починалите ситуацията не е особено изненадваща, защото там има закъснение на смъртността от около 16 дни. В момента обаче и там кривите се покачват много стръмно.

"Повишение има и в заетостта на болниците и на интензивните легла, а има и болници с изчерпан или полуизчерпан капацитет", допълни проф. Мутафчийски. Той предпочете да се въздържи от даване на оптимистични данни и смята, че ситуацията не върви в правилна посока и се налагат нови мерки.

Директорът на ВМА посочи, че няма категорични данни дали британският вариант е по-смъртоносен, но е най-важно с какъв медицински ресурс разполага дадена държава. При изчерпване на медицинския ресурс има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което води до нарастване на смъртността.

"В момента е още по-актуално хората да спазват дистанция, да носят маски и да избягват публични събирания", категоричен беше проф. Мутафчийски.

Още: "Борбата" с COVID-19 в малките градове: Влизаш здрав, излизаш болен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване