Служебният здравен министър се отчете: Какво свърши ведомството му?

1902
Служебният здравен министър се отчете: Какво свърши ведомството му?
Снимка: БГНЕС

На нарочна пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев отчете работата на ръководеното от него ведомство и направи препоръки към следващия редовен министър на този пост.

В периода 27 януари - 27 април 2017 г. Здравното министерство е подписало Националните рамкови договори за 2017 г. за медицински и дентални дейности, пръстовият отпечатък в болниците е заменен с електронна здравна карта, осигурени са допълнителни 20 млн. лв. за ваксини от републиканския бюджет за гарантиране на имунизационния календар.

"След заварения нормативен хаос е направен анализ на проблемни законови текстове, които затрудняват здравната система. Предложения за законодателни промени, приложени в доклад до премиера и следващия екип на МЗ. Финализирани и публикувани в ДВ нормативни актове", отбелязват още от ведомството. 

Министерството на здравеопазването е възстановило Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции – 11 млн. лв. със срок на действие 2017 – 20120 г.

Възстановена е и Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата – 15.3 млн. лв. със срок на действие 2017 – 2020 г.

По отношение на анализа на състоянието на лечебните заведения от министерството на д-р Илко Семерджиев отбелязват, че на база на общата задлъжнялост на болниците и размера на просрочените задължения са изискани оздравителни планове от директорите на лечебните заведения.

С решение на Министерски съвет болниците с държавно и общинско участие в капитала са освободени от плащане на дивидент към държавата. Предприети са мерки за стабилизиране на управлението на лечебни заведения – търговски дружества, вкл. и чрез кадрово укрепване. 

От Здравното министерство констатират и някои заварени проблеми, които отбелязват като разрешени по време на мандата на служебния министър Семерджиев:

Имало е забавяне с поръчка за ваксини за извършване на целеви имунизации и реимунизации.

Осигурени са 5- и 6-валентни ваксини (по поръчка обявена от предходното ръководство - бел. ред.). Постановление на правителството е одобрило допълнителни 20 млн. лв. за осигуряване на задължителната имунопрофилактика през 2017 г.

В процедура е изменение на Наредба № 15/2005 г. за имунизациите, което ще регламентира сключването на тригодишни рамкови споразумения за осигуряване на ваксини.

Уточнява се, че Министерството на здравеопазването не е изпращало сигнали до прокуратурата, Сметната палата или до други компетентни органи за установяване на нередности в областта на обществените поръчки.

"През настоящия мандат МЗ е обявило следните процедури за възлагане на обществени поръчки:

- „Сключване на рамково споразумение за избор на изпълнител за застраховане имуществото на Министерството на здравеопазването и персонала на ЦСМП“;

Семерджиев: Месечно "Пирогов" е задлъжнявала с над половин милион лева

Много неща са проблемни в здравеопазването, на първо място нормативният хаос в системата. Когато имате правила, които не са координиран...

- „Избор на изпълнител за ежемесечна поддръжка и надграждане на софтуера на програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“.

Възложени са планови проверки:

- на Националната комисия за изработване на Национална здравна карта;

- на Държавна психиатрична болница – Пазарджик;

- на Националния център по наркомании;

Семерджиев категоричен: Няма опасност за здравето на хасковлии

Към момента няма риск за здравето на жителите на Хасковския регион,използвали вода с повишено съдържание на уран и алфа-частици. Това з...

- на РЦТХ – Варна;

- на ЦСМП – Монтана и ЦСМП – Видин.

Възложени са извънпланови проверки за спазване на дейностите и процесите в:

- УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“;

- МБАЛ – Бургас;

Семерджиев: Върша си работата, обвинението няма да издържи

Първото, което трябва да се знае е, че министърът на здравеопазването е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а...

- МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“;

- МБАЛ „Света Анна – София“;

- СБАЛХЗ – гр. София.

Припомняме, че служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев наследи поста от д-р Петър Москов, който бе министър от Реформаторския блок в предходното правителство на Бойко Борисов. Към настоящия момент спекулациите за това кой ще бъде новият редовен министър на Здравното ведомство са най-малобройни и няма ясно открояващо се лице нито от ГЕРБ, нито от Обединените патриоти.

На сайта на Министерството на здравеопазването може да намерите повече информация за отчета на мандата на служебния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Една година след смъртта на Даная: Искат спешни реформи в детското здравеопазване

Гастроентерологът проф. д-р Салих Боа на 19.05.24 г. в София за безплатни консултации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване