Спешното здравно досие е вече факт

18671
Спешното здравно досие е вече факт
Снимка: БГНЕС

Вече е факт спешното здравно досие, създадено да помага на медицинските екипи да спасяват живота на пострадали при катастрофи. Това съобщи пред Дарик председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Досието представлява виртуален профил на пациента, който съдържа 13 важни медицински показатели като кръвна група, алергии и наличие на диабет, както и телефонни номера на близки и познати. Целта е ако човек пострада при пътнотранспортно произшествие, медицинският екип от линейката, който ще дойде на място, да знае какви процедури да извърши на пострадалия, за да не влоши допълнително неговото състояние.

Услугата "Спешно здравно досие" вече е достъпна

Продуктът „Спешно здравно досие”, реализиран от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи, Министерство на здравео...

„Това са показатели, предварително декларирани от пациента, които се записват. Когато пациентът се нуждае от спешна помощ, независимо дали е по време на катастрофа или след ПТП, когато се знаят някакви предварителни данни - дали човекът има кардиологични проблеми, какви лекарства взима, кръвна група, дали няма алергии и прочее. Когато не е в състояние да даде тази информация, тя да бъде налична и да не се усложни състоянието на пострадалия", пояснява Таушанов.

Освен да ориентира екипите в линейките информацията в спешното здравно досие ще е от полза и на лекарите в спешните отделения.

На този етап обаче притежанието на подобно досие е по желание на шофьора.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com