Стойчо Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона, успяхме да пречупим вълната

3259
Стойчо Кацаров: Излизаме от тъмночервената зона, успяхме да пречупим вълната
Снимка: БГНЕС

Актуалната епидемична обстановка се подобрява, както по отношение на заболеваемостта, така и с хоспитализираните, и със смъртните случаи, каза Стойчо Кацаров на пресконференция. Вероятно утре ще излезем от тъмночервената зона, прогнозира той. Успяхме да пречупим тази вълна на първо място заради нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат.

В мамента епидемичната срива достигна ниво 500, което чакахме от седмици, каза проф. Мира Кожухарова. "Намалява се броят на хората, които се намират на болнично лечение. Върхът вече е минал, постепенно спада", обясни проф. Мира Кожухарова. По думите й, болниците сега не са изпитали тежкото натоварване от предишните вълни.

Намалява и броят на смъртните случаи, въпреки че остава висок. Според проф. Кожухарова, на първо място това се дължи на отказа от ваксинации. "Може би сега с падането на вълната повече хора ще се ваксинират", смята тя. Малко над 1 милион и 724 хиляди души са с пълен курс на ваксинационен цикъл.

Служебният здравен министър отличи в кампанията приносът на проф. Мира Кожухарова. Като благодарност тя е отличена със златния медал на МЗ. Изпълнявах ролята на мърморещия човек, понякога ме слушаха, понякога не, каза професор Кожухарова.

Епидемичната обстановка в страната позволява да предприемем стъпки към по-пълноценен процес в училище, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Успяхме с мерките и най-вече със зеления сертификат да овладеем пандемията. 

Това, което се променя в заповедта, са няколко възможности за извънкласно обучение и дуално обучение. Има ученици, които провеждат обучение извън сградата на училището. Ще може да се извършват извънкласни обучения и консултации за матури, обясни заместник- министърът. 

Условията за изискване на зелени сертификати и безопасна среда не се променят засега. Децата, които са се тествали сутрин, не се налага да го правят и следобед.

Ние сме предоставили на МОН над 1 милион щадящи тестове, днес ще им бъдат предоставени още един милион, доставките пристигат. Имаме обществена поръчка за още 2,5 милиона теста. По наша оценка, това е достатъчно до края на учебната година, добави Кацаров.

За граничния здравен контрол: пристигащите със зелен сертификат могат да влизат в страната. Освобождаването от карантина за влизащи в страната без зелен сертификат, ще бъде до третия ден. Така срокът се удължава от 24 на 72 часа. За влизащи в страната от Южна Африка обаче, заради новия вариант на вируса, не е валидно условието, че до третя ден могат да се освободят от карантина. Ако тестът на влизащия е положителен, остава изискването за пълен срок на карантината.

Смятаме да вървим в посока на минимум ограничения, но с максимален ред на противоепидемичност, допълни министърът.

Заповедите влизат в сила от 1 декември 2021 г.

Стойчо Кацаров: Има опасност от санкции заради ниската ваксинация у нас

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сиг...

Отново по повод новия Южноафрикански вариант, все още няма информация дали е дошъл в България, както и в европейските страни. Мисля, че е много рано да се коментира, каза проф. Кожухарова.

Ваксинираните у нас все още не са толкова много. По-скоро въпросът е, че у нас има по-тежки случаи и това е, защото не сме ваксинирани, обясни тя. Имаме основание да бъдем доволни, че вълната си тръгва надолу, но не бива да мислим, че опасното време е свършило. Новата вълна ще дойде, но е хубаво да не се страхуваме от нея, заяви проф. Кожухарова.

Смятам, че не е работа на здравния министър, а на Народното събрание да вземе това решение и по този начин да даде пример на обществото, заяви министър Кацаров в отговор на въпрос дали в НС трябва да се въведе изискване за зелен сертификат.

Под егидата на МВР, с участието на службите е създадена координация срещу разпространението на фалшиви сертификати. Самият вирус е най-голямото наказание за хората, които се възползва от фалшиви сертификати. Това според мен, е най-глупавото решение. Надявам се все повече хора да го разберат, каза още Кацаров.

Гърция влиза в червената зона, така че мерките за влизане ще станат много по-строги, заяви Кацаров по повод очакваните гръцки туристи за предстоящите празници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com