Стойчо Кацаров: Мерките със зеления сертификат дават резултат

4302
Стойчо Кацаров: Мерките със зеления сертификат дават резултат
Снимка: БГНЕС

Мерките, които въведохме по отношение на зеления сертификат, дадоха своя резултат, каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Не се налага въвеждане на локдаун, категоричен беше той. 

"Искам да благодаря на всички, които приеха изискванията, съобразяваха се, държаха се като европейци, това даде своя резултат, това е успех на всички наши сънародници. През цялото време ние не сме залагали на страха, на лошата страна на нещата.Искали сме хората с целия си разум да залагат на общото национално усилие да се справим със заразата", допълни той.

С него са изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова и директорът на Дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска.

Министърът, преди да даде думата на останалите участници в бирфинга, отново призова хората да се ваксинират масово, за да паднат маските и ограниченията. 

Според проф. Мира Кожухарова темпът на заразата намалява. Броят на хоспитализираните също започва да намалява, с очакване благоприятната тенденция да се запази и в следващите дни. Съветникът на министъра показа графика, илюстрираща темпа на заразата. Проф. Кожухарова подчерта, че интересът към ваксинирането рязко се е повишил.

"Пикът преминава, но спазването на мерките трябва да продължи", обясни тя. За втори пореден ден в петък статистиката отчита повече излекувани отколкото новозаразени. Броят на починалите обаче остава много висок.

"Въвеждането на зеления сертификат е активизирало и тестването, и ваксинирането", обясни тя и допълни, че достигането на пика у нас е продължило 13 седмици.

"В България ще се ползват моноклонални антитела за лечение на пациенти с COVID-19, които не са хоспитализирани", каза директорът на Дирекция „Лекарствена политика“ в МЗ д-р Десислава Велковска.

„Моноклоналните антитела се вливат венозно. Те се използват за пациенти с лека до среднотежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани. Освен това МЗ стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти - противовирусни лекарствени продукти под формата на таблетка. Те ще бъдат с 5-дневен курс на лечение. Те ще бъдат предписвани на пациенти с лека форма на COVID-19", обясни тя.

Припомняме, че вчера Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши два препарата за лечение на COVID-19. Става дума за медикаментите Ronapreve и Regkirona – моноклонални антитела, които ще са първите по рода си, които получават официално разрешение за употреба.

Нов лекарствен продукт – имуносупресор ще се ползва в болниците след две или три седмици, стана ясно на брифинга.

Продължават доставките на ремдесивир в България, каза от своя страна директорът на ИАЛ Богдан Кирилов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com