Стойчо Кацаров: Националният оперативен щаб бе ненужен, а на моменти дори и вреден

6797
Стойчо Кацаров: Националният оперативен щаб бе ненужен, а на моменти дори и вреден
Снимка: БГНЕС

"Броят на заразените и хоспитализираните с коронавирус намалява, но рискът остава висок заради ниския брой на ваксинираните. Ако възрастните хора се ваксинират в следващите два месеца, това може да означава отпадане на много от ограничителните мерки, включително и носенето на маски". Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Още от деня" по БНТ.

По думите на д-р Кацаров високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на това, че възрастните хора не са били ваксинирани. 
"Да, заради това. 85% от починалите от COVID-19 са над 60-годишна възраст. Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа.

По думите му високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на това, че възрастните хора не са били ваксинирани. "Да, заради това. 85% от починалите от COVID-19 са над 60-годишна възраст. Най-важното е да се ваксинират хората. Това е единственият метод за ограничаване на инфекцията, който се доказа", категоричен бе служебният здравен министър.

Закръглили ли са в "Пирогов" 1,15 млн. лв. на 2 млн. лв. или сайтът на служебния здравен министър заблуждава?

Статия със заглавие "Да закръглим на 2 милиона" публикуваха преди няколко дни от Центъра за защита правата на пациента (ЦЗПЗ), чийто уп...

По думите на служебния здравен министър НОЩ е бил закрит преди той да стане министър. "Няма нито една писмена следа, останала след тях. Този щаб беше ненужен. Имаше моменти, в които НОЩ дори бе вреден. Нали си спомняме за среднощните пресконференции при заболеваемост няколко случая", припомни той.

"Но не е нужно да даваме каквито и да е квалификации, преди да сме направили анализа. Това, което обаче е сигурно, е че резултатите не са добри. Първи сме по смъртност. Последни сме по тестване и ваксинация. Много експерти смятат, че ако не се ваксинират достатъчно хора през лятото, ни очаква нова вълна", каза още д-р Кацаров. 

"Ваксини имаме достатъчно. Мислим какво да правим с тези, на които им изтича срокът”, каза още министърът и добави, че има искания те да бъдат дарени на други страни, където има недостиг. Той обясни също, че удължаването на срока на извънредната епидемична обстановка е необходимо, защото с него са свързани допълнителните плащания на лекарите, както и на пенсионерите, а също и всички останали мерки.

"Срокът на удължаването е два месеца, защото се разчита в този период да има нов парламент, който да промени законовото решение за запазване на мерките срещу кризата и необходимостта от медицински мерки, като например носенето на маски", обясни д-р Кацаров.

Кацаров ще предложи удължаване на извънредната обстановка с два месеца

Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com