Светило в областта на донорството идва в България

2224
Светило в областта на донорството идва в България
Снимка: Thinkstock

Светило в областта на донорството идва в България, за да обучава наши и латвийски лекари за координатори по донорство.

Проф. д-р Марти Манялих е бивш президент на Европейската организацията на координатори по трансплантация, а към момента е оценител по трансплантация в болницата в Барселона и преподавател в медицинското училище и в Университета в Барселона. Той, изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Стоян Миланов и д-р Мариана Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по трансплантация ще стартират официално съвместния проект „Seeding Live”. Началото на събитието е днес в Рапортната зала на хирургиите в „Пирогов”, съобщават от лечебното заведение.

Необикновен поход до Черни връх обединява история и туризъм

121 години след изкачването на върха от големия български писател Алеко Константинов и поставянето на началото на организирания туризъм...

Проектът е инициатива между Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „Н. И. Пирогов“ със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантация. Координатор на проект „Seeding Life” е университетската спешна болница „Пирогов”, като финансирането се осъществява чрез европейска програма за образование и обучение Еразъм +. Този проектът е стратегическо партньорство между три страни: България, Испания и Латвия. Чрез него испанският световно признат и водещ опит областта на обучението по управление на процеса на донорство и трансплантация на органи ще бъде пренесен в България и Латвия. Целта му е създаване на обучителна програма в областта на органното донорство и трансплантация за българските и латвийските специалисти.

Проф. Маняких е председател е на TPM-DTI и на ISODP-TTS. Създател е на програмата за обучение на специалисти по органно донорство. Бивш президент на Европейската организацията на координатори по трансплантация (ETCO) и бивш заместник-председател на Европейската асоциация на тъканните банки (EATB).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com