Съдът забрани на здравното министерство да пита пациентите дали са доволни от НЗОК

1380
Съдът забрани на здравното министерство да пита пациентите дали са доволни от НЗОК
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство няма да може да научи дали пациентите в България са доволни от услугите по линия на НЗОК. Причината - Върховният административен съд отмени наредбата, с която се събираха данни. С подзаконовия акт се даваше право на социологически агенции да извършват телефонна анкета сред пациенти, чиито лични данни се предоставят от НЗОК, по въпроси, свързани с проведеното им лечение и удовлетвореността им от него.

"Това създава риск от разпространяване на здравна информация, която по закон е служебна тайна", смятат от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитиран от в. "Сега". ВАС е установил, че наредбата е издадена без мотиви и финансова обосновка и е в противоречие със Закона за здравното осигуряване и Закона за нормативните актове.

НЗОК излезе на плюс за 2015 година

НЗОК явно е в цветущо финансово състояние, тъй като има излишък от цели 7,3 млн. лева за миналата година. Общият размер на получените в...

Анкетите трябваше да започнат тази година, а 70 000 пациенти да отговарят на въпроси за медицинската документация и предоставяните им данни, за качеството на оказаната медицинска помощ, за дейности, свързани с лечението и за допълнителни плащания. От оценката на пациентите трябваше да зависи финансирането на лечебните заведения и дори да бъдат прекратявани договори на болници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com