Сърдечно-съдов риск и холестерол? Учените откриха нов метод за борба с холестерола, изцяло натурален и без употреба на статини

9655
Сърдечно-съдов риск и холестерол? Учените откриха нов метод за борба с холестерола, изцяло натурален и без употреба на статини
Снимка: Линоприксол

Кардио-васкуларните заболявания са причина номер 1 за смърт в световен мащаб. През 2016 година има отчетени 17.9 милиона смъртни случаи, от които 31% са в резултат на сърдечно-съдови проблеми. От тях, 85% са причинени от инфаркт или сърдечен удар. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт и в България.

Pfizer започна проучване на лекарство срещу COVID-19, което е за пиене

Фармацевтичната компания Pfizer Inc е започнала ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Covid-19, която мо...

Инфарктът е трайно увреждане на миокарда, причинено от внезапна загуба на приток на кръв към сърдечния мускул. Сърдечен удар възниква, когато съсирек блокира вече стеснена коронарна артерия, така че притокът на кръв е силно намален или напълно прекъснат. Останала без кислород, частта от миокарда, обслужвана от блокираната артерия некротизира и спира да функционира.

Една от основните причини за стесняването на артериите е натупването на холестеролни плаки. Холестеролът се разделя на липопротеини с висока плътност (HDL или т. нар. „добър“ холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или т.нар. „лош“ холестерол).  Завишените нива на холестерола и триглицеридите в кръвта (т.нар. дислипидемия) е един от първостепенните фактори за поява на атеросклероза. Излишните количества LDL-холестерол навлизат от кръвта във вътрешната обвивка на артериите, като постепенно се изграждат от малки кристали в по-големи мастни отлагания и способстват за образуване на холестеролни плака.  Натрупването на плака затруднява свободното протичане на кръвта през артериите.

Други фактори за появата на атеросклероза и съответно за повишаване на риска от инцидент са тютюнопушенето и високото кръвно налягане. Освен холестерола, в основата на процеса на образуване на атеросклеротични плаки е и наличието на свободни радикали, които се появяват в резултат на начина ни на живот – тютюнопушенето в най-голям аспект, прекомерният стрес, неадекватната или прекомерна консумация на вредни храни и алкохол.

За съжаление, в последното десетилетие данните стават все по-тревожни и проучванията показват засягане на все по-млади хора. Също така, важно е да отбележим, че генетичната предиспозиция или т.нар. наследствена обремененост влияе до 80%  за развитието на сърдечно-съдови проблеми в определен етап от живота, а храната едва 20%. Това идва да ни покаже, че единствено промяна в хранителния режим може да не е достатъчна, за да ни предпази от инцидент.

Добрата новина е, че успоредно с тези най-нови проучвания, учените са открили и начин как да се предпазим с помощта на природата, дори при наличие на генетична семейна обремененост.

Научете повече тук!

Проф. Илко Гетов: Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19

Още тази година ще има лекарство срещу COVID-19. Това съобщи за "Монитор“ представителят на България в Европейската агенция по ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com