Съветникът на здравния министър увърта дали скоро ще има локдаун

6666
Съветникът на здравния министър увърта дали скоро ще има локдаун
Снимка: Getty Images/Guliver

Засега има увеличаване на заразените, то става по-бавно от пролетната вълна, но случаите растат, растат и смъртните случаи. Това е обезпокоително, особено на фона на спадане на броя на ваксинираните хора, заяви проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Почти 90% от заразените с COVID-19 през септември не са ваксинирани, почти 93% от миналите през болнично лечение (общо около 15 000) не са ваксинирани, 96,10% от починалите не са ваксинирани. "Фактът е безспорен – ваксинираните хора са изложени на много по-малък риск от заразяване и несравнимо по-малък риск от хоспитализиране и смъртни случаи", заключи Кожухарова.

Математик от БАН смята, че ще бъдем принудени на локдаун след 15 октомври

Тръгваме си нормално лека-полека нагоре, да видим колко ще експлодираме. Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Относно про...

Що се отнася до починалите ваксинирани, те са на много стари хора, с придружаващи заболявания, както и някои, които не реагират на ваксините, каза още съветникът на здравния министър. Смъртните случаи при млади хора са по принцип изключение, при ваксинираните на практика няма такива, добави тя пред bTV.

Потенциално ваксиниран човек може да заразява, но е несравнимо с болен, кихащ и кашлящ. Кихащите и кашлящите разпространяват болестта основно, е позицията на проф. Кожухарова.

Чувам за 200-300 лева, че струва фалшив КОВИД сертификат - влезлите в интензивно отделени са предимно хора над 70 години, мислите ли, че един пенсионер ще даде толкова пари, за да си купи сертификат, който практически не му трябва, коментира проф. Кожухарова по темата "фалшиви сертификати".

"Тя средата на октомври е доста наближала – и да има пик, може би няма да е толкова бързо", продължи Кожухарова при въпрос наближаваме ли пик и ще трябват ли нови мерки. Според професора, сегашните мерки "в общи линии се спазвали". "Към момента по-строги мерки, в смисъл ограничаване на контактите, няма да има", излезе от думите на проф. Кожухарова. И се оплака, че хората не се ваксинират дори в области като Габрово, които влизат в тъмночервената зона. Най-разумно е да се налагат национални мерки, защото има доста големи разлики в заболеваемостта, според съветника на здравния министър – АКТУАЛНА СТАТИСТКА ТУК! Сега затваряния (събирания извън дома не са позволени, не се провеждат спортни събития, затварят заведения, спортни обекти и културни обекти, затварят се и офисите, с изключение на ключови за икономиката дейности, които не може да се извършват от вкъщи, а училищата и университетите затварят, като работят единствено детски градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал и се приемат само деца на 100% ваксинирани или преболедували родители) се предвиждат при заболеваемост 500 на 100 000.

Отново: Ако се пазим и ваксинираме, децата ще ходят на училище – иначе няма

Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана – там са най-тревожните данни. От началото на учебната година около 2 пъти са се увеличили каран...

Нощните заведения и дискотеките са едни от местата, където най-лесно се разпространява вирусът – той се разпространява по аерозолен път, заяви проф. Кожухарова.

"Печалбата е здравето, в някои случаи си печелиш живота" - така проф. Кожухарова коментира инициативата да се дават смарт часовници, ако се ваксинираш срещу коронавирус. "Подкрепям всякакви такива акции, защото младите хора се радват на такива неща", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване