Тежки порочни практики във Враца, болницата дала над 900 000 лв. за скенер

7078
Тежки порочни практики във Враца, болницата дала над 900 000 лв. за скенер
Снимка: УМБАЛ Св. Георги

Тежки порочни практики, за които ще бъде сигнализирана и прокуратурата, са установени в управлението на болницата във Враца, която е пред фалит.

Оказва се, че за скенер, чиято цена е от порядъка на 300 000 лева, болницата е похарчила над 900 000 лева. Само за 2 години при един от предходните директори на болницата дълговете на лечебното заведение се увеличават от 3 млн. лв. на над 10 млн. лв. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров по време на изслушване пред парламентарната комисия по здравеопазване.

Във Враца - без реанимация, скоро изглежда и без болница

Между 100 и 400 лева месечно – толкова са получавали работещите в Многопрофилна болица за активно лечение във Враца от 2 месеца...

Като друг пример той посочи, че на една малка площ във Враца са концентрирани три болници – областната много профилна болница, частна, също многопрофилна, структура и още една болница, която е под наем в сградата на областната. Последната не плаща нищо за наем, тъй като договорът сключен с нея е за ремонти, за което от МБАЛ „Христо Ботев“ не са получили и стотинка. „Получава се филтриране на пациенти в трите болници. Тежките и неосигурените случаи отиват в МБАЛ „Христо Ботев“, а „по-интересните“ – в двете частни болници“, обясни министърът на здравеопазването.

Служители на здравното заведение, някои от които не са получавали заплати от месеци, вече няколко дни протестират с искане болницата да бъде запазена, предаде Дарик.

Министерството на здравеопазването изготвя доклад за нарушенията в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца , който ще бъде даден на прокуратурата, заяви министърът.

„Задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ може да достигнат и над 20 млн. лв.“, каза здравният министър. „Обявените към момента близо 14 млн. лева дългове са само главници. Когато към тях се добавят лихви, такси на частните съдебни изпълнители, съдебните такси, както и тези към адвокатите, то сумата ще отиде над 20 милиона. Договори са подписвани без да защитават по никакъв начин интересите на болницата. Фигурират наказателни лихви по 10%. Никой не може да издържи на това“, заяви още министърът на здравеопазването .

Здравният министър коментира, че една от причините за състоянието на лечебното заведение е свързана с цените на клиничните пътеки, които не са променяни от 2006 година.

Проф. Петров увери, че от министерството ще направят всичко възможно, за да осигури необходимия медицински минимум в града, и допълни, че ще изготви доклад по случая, който ще бъде изпратен до прокуратурата.

Държавата прави всичко възможно за спасяването на областната болница във Враца, увери здравният министър.

Болницата във Враца е пред закриване

Персоналът в многопрофилната болница във Враца очаква решение, което да гарантира заплащането на възнагражденията им навреме и в пълен ...

Медиците са готови да подадат оставки, а днес ги подкрепиха и гражданите с блокада на пътя.

„Ще им преведем авансово субсидията, която ние имаме право да плащаме - за спешност и отдалеченост. Това не са много пари обаче. Ние нямаме законовото право да дадем под каквато и да е форма други средства”, изтъкна министърът.

„Ние ще осигурим минималната медицинска грижа, нея ще я има – спешно, хирургично отделение, вътрешно отделение, родилно и детско”, увери той, цитиран от бтв.

„Ще се борим, както го правим с ловешката болница, тази болница във Враца да я запазим и да я има”, каза още Николай Петров.

На депутатски въпрос относно създаването на регистър на медицинските изделия министър Петров обясни, че в момента се работи по нормативна рамка за създаването на такъв. „Имаме определени затруднения и те имат чисто нормативен характер. Почти всички медицински изделия не се плащат от здравната каса, а от пациента и това малко ни връзва ръцете при подготовката на този регистър, но ще направим всичко необходимо, за да постигнем максимална прозрачност и яснота. В най-баналния случай това ще доведе до сваляне на цените на медицинските изделия и намаляване на товара върху българския пациент“, коментира здравният министър, цитиран от БГНЕС.

Относно електронната платформа за закупуване на лекарства проф. Николай Петров посочи: „Нашата цел е да направим и платформа за медицинските изделия. За електронния търг за лекарства има изработена платформа, има сключен договор, чието изнамиране в МЗ ни отне доста време, защото се оказа еднолично подписан от министъра, несъгласуван с никого и неясен на никого. Това е причината ние да не можем, въпреки неистовите усилия, да го пуснем. Имаме желание да пуснем търга, като започнем с онколекарствата, а после да вкарваме и други медикаменти. Това не се случва досега поради дефект на този договор, подписан от предшественик, който е приет като работа - платена, но не е съгласувана с директори на дирекции, еднолично е подписан от министъра и е прибран в чекмеджето . Ако трябва ще го прекратим, ще обявим нова процедура, но ние от това няма да се откажем“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com